نوع مراقبت طلبی:درمان داروئی و پزشکی،شامل ویزیت پزشک یا انجام و بررسی های آزمایشگاهی، که به طور متناوب استفاده می شود است.
نوع مراقبت اجتنابی: درمان داروئی وپزشکی به ندرت استفاده می شود.
ویژگیهای تشخیصی
اغلب افرادیکه خود بیمار پندار هستند حالا به عنوان افراد دارای اختلال علائم جسمی طبقه بندی می شوند؛ با این وجود در یک بخش کمتری از نمونه ها در عوض تشخیص اختلال اضطراب بیماری به کار برده میشود. اختلال اضطراب بیماری مستلزم یک اشتغال ذهنی با داشتن یا مبتلا شدن به یک بیماری پزشکی غیر قابل تشخیص است (معیار A). علائم جسمانی وجود ندارند و اگر هم داشته باشند در حد خفیف هستند(معیارB). یک ارزیابی کامل شناسایی یک وضعیت پزشکی جدی را که عاملی برای نگرانیهای فرد باشد را رد می کند. در حالیکه نگرانی ممکن است از یک نشانه جسمی غیر پاتولوژیک یا احساس ناشی شده باشد؛ منشأ اولیه تنش یا پریشانی فرد ناشی از شکایت جسمانی نیست، بلکه بیشتر از اضطراب او در مورد معنی ومفهوم ، یا علتی ازشکایت(از قبیل تشخیص های مشکوک پزشکی) است. اگر یک نشانه یا علامت جسمی وجود دارد، آن اغلب یک احساس فیزیولوژیکی طبیعی (از فبیل سرگیجۀ وضعیتی)، یک عملکرد خود محدود کننده وخوش خیم(از قبیل وزوز گوش گذرا و ناپایدار )، یا یک ناراحتی بدنی که معمولانمی تواند به عنوان یک بیماری در نظر گرفته شود(مانند آروغ زدن) می باشد. اگر یک وضعیت پزشکی قابل تشخیص وجود داشته باشد، اضطراب و اشتغال ذهنی آشکارا بیش از حد و به شدت نامتناسب با وضعیت موجود می باشد(معیارB).شواهد تجربی و ادبیات موجود مربوط به تعریف قبلی DSM ازخود بیمار پنداری می باشد، و آن مشخص نیست که کاربرد آنها برای توصیف این تشخیص جدید به چه اندازه وچقدر دقیق باشد.
اشتغال ذهنی با این فکر که فرد مریض باشد با اضطراب اساسی و قابل توجهی در مورد سلامتی و بیماری همراه است(معیارC). افراد با اختلال اضطراب بیماری به وسیله شنیدن درمورد شخصی که در بستر بیماری افتاده یا خواندن یک داستان یا خبر مرتبط با سلامتی به راحتی در مورد بیماری حساس و گوش به زنگ می شوند. نگرانیهای موجود در مورد بیماری تشخیص داده نشده به اطمینان بخشی مناسب پزشکی، تست های تشخیصی منفی، یا جریان خوش خیم پاسخ نمی دهد. تلاش و کوشش پزشکی در اطمینان بخشی وکاهش علامت نمی تواند نگرانیهای فرد را تسکین دهد و ممکن است آنها را افزایش دهد. نگرانیهای بیماری یک جایگاه ویژه در زندگی فرد، تأثیر فعالیتهای روزانه، وحتی ممکن است نتیجه درگیری ونا خوشی پنداشته شود. بیماری به عنوان یک ویژگی مرکزی از هویت فرد وتصویر فرد از خود و یک موضوع تکراری از مباحث اجتماعی ویک پاسخ بنیادی شخص به اتفاقات پر استرس زندگی تبدیل شود. افراد با اختلال بیماری اغلب بارها وبارها خودشان را( به عنوان مثال، امتحان گلویشان در آینه) آزمایش می کنند( معیارC). آنها در مورد بیماری مشکوک شان بیش از حد( از قبیل، جستجو در اینترنت) تحقیق و جستجو می کنند و بارها وبارها به دنبال اطمینان طلبی از خانواده، دوستان، یا پزشکان هستند. این نگرانیها ی پی در پی اغلب خسته کننده برای دیگران و ممکن است منجر به فشار قابل توجهی در خانواده شود. در بعضی موارد اضطراب منجر به اجتناب ناسازگارانه ازشرایط( از قبیل، ملاقات عضوبیمارخانواده) یا فعالیت ها( از قبیل، ورزش) که ترس این افراد ممکن است سلامتی آنان را به خطر بیاندازد.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
و – جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق:
این پژوهش به واسطه اینکه اثر بخشی رویکرد رفتار درمانی دیالکتیک را بر اختلال اضطراب بیماری مورد سنجش قرار می دهد و همچنین با عنایت به اینکه این پژوهش تا کنون در داخل و خارج از کشور مورد بررسی قرار نگرفته دارای تازگی می باشد .
ز- اهداف مشخص تحقیق (شامل اهداف آرمانی، کلی، اهداف ویژه و كاربردی):
تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر کاهش اضطراب بیماری
تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر فراوانی درمان
تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر هراس از مرگ
تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر ترس از بیماری و ناخوشایندی
تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر باورهای خود بیمار پندارانه
تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر رفتارهای سلامتی
ح – در صورت داشتن هدف كاربردی، نام بهرهوران (سازمانها، صنایع و یا گروه ذینفعان) ذكر شود (به عبارت دیگر محل اجرای مطالعه موردی):
ط- سؤالات تحقیق:
ی- فرضیههای تحقیق:
رفتاردرمانی دیالکتیکی در کاهش اضطراب بیماری موثر است .
رفتار درمانی دیالکتیکی در افزایش فراوانی درمان موثر است .
رفتار درمانی دیالکتیکی در کاهش هراس از مرگ موثر است .
رفتار درمانی دیالکتیکی در کاهش ترس از بیماری و ناخوشایندی موثر است .
رفتار درمانی دیالکتیکی در کاهش باورهای خود بیمار پندارانه موثر است .
رفتار درمانی دیالکتیکی در افزایش رفتارهای سلامتی موثر است .
ک- تعریف واژه ها و اصطلاحات فنی و تخصصی (به صورت مفهومی و عملیاتی):
تعریف مفهومی :
اضطراب بیماری
در DSM-V اختلال اضطراب بیماری بر اساس اشتغال ذهنی با هراس از داشتن یک بیماری یا فكر ابتلاء به آن بر اساس تعبیر اشتباه آمیز علائم بدنی یا كاركرد فیزیكی مشخص میشود ( انجمن روان پزشكی آمریكا، 2013).
تعریف عملیاتی :
منظور از اضطراب بیماری نمره آزمو
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
دنی ها در مقیاس نگرش به بیماری می باشد .
تعریف مفهومی :
رفتار درمانی دیالکتیکی رویکردی است که به بیمار کمک می کند که زمان حال را با آگاهی بیشتری تجربه کند ، احساس های خود را دقیق تر بشناسد و بتواند هیجانهای آشفته ساز خد را تنظیم و تعدیل کند .
تعریف عملیاتی :
منظور از DBT رویکرد درمانی لینهان می باشد که طی 12 جلسه به مراجعان آموزش دادخ می شود .
5-روش شناسی تحقیق:
الف- شرح كامل روش تحقیق بر حسب هدف، نوع داده ها و نحوه اجراء (شامل مواد، تجهیزات و استانداردهای مورد استفاده در قالب مراحل اجرایی تحقیق به تفكیك):
از میان مراجعه کنندگان به مراکز درمانی شهر خوی که مبتلا به اختلال اضطراب بیماری می باشند، با بهره گرفتن از روش نمونه گیری تصادفی30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایشی وگروه گواه گمارده خواهند شد. این پژوهش به منظور اثربخشی رویکرد رفتار درمانی دیالکتیکی در افراد مبتلا به اضطراب اختلال بیماری طرح ریزی شده است. با توجه به هدف و فرضیه های مطرح شده، روش این پژوهش از نوع آزمایشی خواهد بود. در این پژوهش سپس مقیاس نگرش به بیماری بر روی كلیه اعضاء گروه ها به عنوان پیش آزمون اجرا خواهند شد. آنگاه گروه آزمایشی 12 جلسه آموزش رفتار درمانی دیالکتیکی را به شكل گروهی دریافت خواهد کرد. طی این مدت گروه كنترل هیچ مداخله ای دریافت نخواهد كرد. پس از اتمام فنون انجام شده، آزمونها به عنوان پس آزمون اجرا خواهند شد .
جدول نحوه کاربست متغیرها
حق انحصاری © 2021 مطالب علمی گلچین شده. کلیه حقوق محف