جریانهای نقدی عملیاتی بر بدهیهای جاری
CFOCLR
جریانهای نقدی عملیاتی بر بدهیهای غیرجاری
CFONLR
جریانهای نقدی عملیاتی بر فروش خالص
CFOSR
جریانهای نقدی عملیاتی بر دارایی های جاری
CFOCAR
جریان نقدی عملیاتی به سود خالص
QOIR
وجه نقد بر مجموع دارایی ها
CTAR
جریان نقدی عملیاتی به حقوق صاحبان سهام
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
CFOSER
۴-۳- داده های ورودی
جامعه آماری تحقیق شرکتهای سهامی پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است که از این جامعه ابتدا نمونه ای متشکل از دو گروه تحت عنوان شرکتهای مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت و شرکتهای عدم مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت انتخاب گردید. دوره زمانی تحقیق برای سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ انتخاب شده و بر اساس داده های سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱ ورشکستگی شرکتها برای سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۱ پیش بینی شده است.
تمامی شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران که دارای شرایط زیر بوده اند در نمونه انتخابی تحقیق قرار گرفتهاند:
۱ – نوع فعالیت آنها تولیدی باشد؛
۲ – حداقل در ۵ سال متوالی از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱ سهام آنها مورد معامله قرار گرفته باشد؛ و
۳ – اطلاعات مورد نیاز در دسترس باشد.
از مجموع شرکتهای موجود، تعداد ۸۴ شرکت بعنوان ورشکسته و ۱۸۰ شرکت بعنوان غیر ورشکسته شناسایی شدند که از مجموعه این شرکتها تعداد ۲۰ شرکت در سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ ورشکست شده اند. از این رو از مجموعه شرکتهای سالم نیز تعداد ۲۰ شرکت هم گروه و تقریباً هم اندازه با شرکتهای ورشکسته انتخاب شد تا در مجموع تعداد ۴۰ شرکت بهعنوان داده های آزمون به شبکه عصبی داده شود. سایر شرکتها بعنوان داده های آموزش استفاده شدند.
اطلاعات مورد نیاز شرکتهای ورشکسته و غیرورشکسته از طریق بانکهای اطلاعاتی تدبیرپرداز و رهآوردنوین و سایت رسمی بورس اوراق بهادار تهران گردآوری و تجزیه و تحلیل نهایی با بهره گرفتن از نرم افزار Matlab انجام شده است.
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.
۵-۳- آماده سازی داده ها
داده های اولیه از بانکهای اطلاعاتی نرمافزارهای تدبیرپرداز و رهآوردنوین، شامل اطلاعات ترازنامهای، صورت سود و زیان و صورت جریان وجوه نقد مشتمل بر تمام شرکتهای بورسی از سال ۱۳۷۹تا ۱۳۹۱ که تعداد ۵۳۹ شرکت بود، دریافت شد. از آنجا که برخی از شرکتهای ورشکسته در سالهای بعد از لیست شرکتها حذف شده بودند و همچنین شرکتهایی در بورس پذیرششده بودند که در لیست سالهای قبل نبودند از این رو ابتدا لیستی از کلیه شرکتهایی که طی این سالها در فهرست شرکتهای بورسی بودند تهیه شد. سپس از مجموعه این شرکتها، شرکتهای گروه واسطههای مالی (بانک، بیمه، لیزینگ) و شرکتهای سرمایه گذاری، به علت تفاوت صورتهای مالی این گروه شرکتها با شرکتهای تولیدی از فهرست شرکتهای مورد بررسی کنار گذاشته شدند. با توجه به اینکه برای پیش بینی ورشکستگی شرکتها از صورتهای مالی ۵ سال قبل از سال ورشکستگی استفاده شد، بنابراین شرکتهایی که بعد از سال ۱۳۸۳ ورشکسته شدند مدنظر قرار گرفتند و شرکتهایی که قبل از این سال ورشکسته شده بودند از لیست شرکتها حذف شدند که در نهایت ۲۴۱ شرکت برای بررسی باقی ماند. داده ها بر طبق تعریف عملیاتی از متغیرها جهت بدست آوردن نسبتهای مالی بر هم تقسیم شدند. در این مرحله مشاهده شد به علت کاستیهایی در صورتهای مالی بعضی از نسبتهای مالی قابل محاسبه نبود که برای رفع این مشکلات با بهره گرفتن از سری زمانی هر یک از این نسبتها طی سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱، رگرسیون گرفته شد تا داده های خالی درونیابی و تخمینزده شوند. جهت بدست آوردن سری زمانی برای تک تک شرکتها به ازای هر یک از متغیرها از کدنویسی در زبان VBA و استفاده از تابع VLOOKUP در اکسل استفاده شد. برای مقابله با اثرات منفی داده های پرت، این داده ها نیز به وسیله برنامهای که در نرم افزار اکسل نوشته شد شناسایی و حذف شد و با بهره گرفتن از معادلات رگرسیون در مرحله قبل جایگزین شد. سپس مجدداً با بهره گرفتن از کدنویسی داده ها از حالت سری زمانی (صفحه شرکت- سال) به صفحات شرکت- متغیر برده شدند. در مرحله بعد کلیه داده ها با بهره گرفتن از فرمول زیر نرمال گردید.
همچنین بهعنوان خروجی به شرکتهای ورشکسته عدد یک و به شرکتهای غیرورشکسته عدد صفر نسبت داده شد.
۶-۳- طرحریزی شبکه عصبی مصنوعی
برای طراحی یک مدل شبکه عصبی به منظور حل مسألهای از نوع دستهبندی، اصول و روشهای سیستماتیکی وجود ندارد. برخی روشهای ابتکاری مانند الگوریتم هرس، الگوریتم زمانی چند جملهای و تکنیک اطلاعات شبکه پیشنهاد شده است. از آنجایی که عوامل زیادی همچون لایه های پنهان تعداد نرونهای لایه های پنهان، نرمال کردن داده ها و الگوریتم یادگیری میتوانند عملکرد شبکه های عصبی را تحت تأثیر قرار دهند، بنابراین بهترین معماری شبکه با بهره گرفتن از تجربه و آزمایش و خطا بدست میآید. به عبارت دیگر کار طراحی شبکه های عصبی بیشتر از آنکه علم باشد، هنر است.
در این تحقیق نیز با روش آزمون و خطا انواع شبکه عصبی با یک و دو لایه پنهان با تعداد نرونهای متفاوت اجرا شد و در نهایت شبکه عصبی MLP با الگوریتم یادگیری مارکوات – لونبرگ، با یک لایه پنهان که دارای ۴۰ نرون بود بهترین پیش بینی از ورشکستگی را نتیجه داد. در این شبکه در لایه پنهان از تابع فعالسازی تانژانت هیپرپولیک(tansig) ، و از تابع خطی (purelin) برای لایه خروجی استفاده شد.
به منظور قابلیت تعمیم نتایج شبکه عصبی، داده ها به ۳ قسمت داده های آزمایش (۷۰%)، داده های اعتبارسنجی (۱۵% ) و داده های آزمون (۱۵% )تقسیم شد.
۷-۳-روش شناسی پژوهش
برای انجام پژوهشهای از نوع شبکه های عصبی مصنوعی، ابتدا لازم است به سؤالات زیر پاسخ داده شود.
ساختار شبکه: کدام یک از ساختارهای شبکه عصبی بهترین برآورد را دارند؟ شبکه عصبی با یک لایه میانی یا چند لایه میانی؟
اندازه شبکه: شبکه با چه اندازهای بهترین برآورد را نتیجه میدهد؟ کوچک، متوسط یا بزرگ.
داده های ورودی: استفاده از کدام گروه از نسبتهای مالی، ورشکستگی شرکتها را با بیشترین درصد صحت پیشبینی میکند؟ نسبتهای نقدی، نسبتهای تعهدی یا ترکیب نسبتهای نقدی و تعهدی.
برای پاسخ به سه سوال بالا شبکه عصبی با تعداد لایهها، نرونها، توابع فعالسازی و الگوریتمهای آموزش مختلف با ۳ دسته ورودی اشاره شده در بالا، اجرا شد و نتایج زیر بهدست آمد.
برای مقایسه نتایج نیاز به معیارهای مقایسه وجود دارد، با توجه به ساختار مسأله که در مورد پیش بینی میباشد، معیار اصلی درصد پیشبینیهای درست در قسمت آزمون است. به عبارت دیگر دستهای از نسبتهای مالی بهتر است که بالاترین درصد پیش بینی درست را در مجموعه آزمون بدهد. اما این معیار به تنهایی نباید مورد قضاوت قرار گیرد و باید به معیارهای دیگری مانند میزان خطای نوع اول و خطای نوع دوم نیز توجه داشت. خطای نوع اول و نوع دوم بهترتیب یعنی درصد ورشکستگیهایی که به اشتباه عدم وشکستگی پیش بینی شده اند و درصد عدم ورشکستگیهایی که به اشتباه ورشکستگی پیش بینی شده اند. همچنین به میانگین مربعات خطا باید توجه داشت. میانگین مربعات خطا معیاری است که میزان نزدیکی سیگنالهای خروجی شبکه به سیگنال هدف را نشان میدهد و بیانگر میانگین مربعات تفاوت مقادیر واقعی خروجی شبکه با مقادر هدف میباشد. خروجی شبکه عصبی مقدار صفر یا یک نمی باشد، بلکه مقادیری پیوسته است لذا از این رو مقادیر کمتر از ۵/۰ به صفر و مقادیر بیشتر از ۵/۰ به یک گرد شدند. با توجه به اینکه در هر بار اجرای شبکه عصبی ممکن است یکی از خوشبینانهترین یا بدبینانهترین حالات رخ دهد، لذا لازم است شبکه به کرات مورد اجرا قرار گیرد و از یافته های حاصل از آن میانگین گرفته شود تا این مقدار با هدف نهایی (صفر و یک) مقایسه شود. از این رو، دراین پژوهش، هر شبکه بیست مرتبه اجرا و از نتایج حاصل میانگینگیری شد.
جدول ذیل معیار مقایسه مدلها را نشان میدهد.
حق انحصاری © 2021 مطالب علمی گلچین شده. کلیه حقوق محفو