اسامی شرکت های نمونه در پیوست جدول (الف-۱) آورده شده است.
قلمرو زمانی تحقیق از ابتدای سال ۱۳۸۸ تا پایان ۱۳۹۲ را شامل می شود و قلمرو مکانی بازار سرمایه کشور- مشخصاً بورس اوراق بهادار تهران- است که براساس داده های موردنیاز از گزارش های فشرده سازمان بورس اوراق بهادار و همچنین با مراجعه به کتابخانه سازمان بورس اوراق بهادار تهران استخراج و دسته بندی شده است.
۳-۹- روش جمع آوری منابع و اطاعات
داده ها و اطلاعات موردنیاز از منابع متعدد و به روش های زیر استخراج، گردآوری و طبقه بندی گردیده و در بخش های مربوطه مورد استفاده قرار گرفته است:
الف)منابع کتابخانه ای: برای تدوین فصل دوم، شامل بررسی مفاهیم نظری، مرور نتایج تحقیقات پیشین، در زمینه موضوعات اندازه موسسات حسابرسی و همچنین مدیریت سود مبتنی بر جریان نقدی و نیز معرفی مدل های آماری مورد استفاده در این زمینه، اطلاعات مندرج در اسناد و مدارک در دسترس شامل کتاب ها، مقاله ها، پایان نامه های مرتبط با موضوع و اینترنت استفاده شده است.
ب)سامانه اطلاع رسانی و معاملاتی بورس: داده های موردنیاز برای محاسبه متغیرهای مرتبط با بهره گرفتن از نرم افرار ره آورد نوین و کتابخانه سازمان بورس اوراق بهادار تهران استخراج گردیده است.
ج)نرم افزارهای آماری و اقتصاد سنجی: در مرحله جمع آوری و طبقه بندی و پردازش اولیه داده ها از نرم افزار Excel استفاده شده است. در این مرحله داده های مرتبط با اندازه موسسات حسابرسی و مدیریت سود که از صورت های مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نرم افزار اطلاع رسانی و معاملاتی بورس استخراج گردیده، مستقیماً وارد اکسل شده است. پس از انجام طبقه بندی های مناسب بر روی داده ها و انجام محاسبات و پردازش اولیه، اطلاعات خروجی با بهره گرفتن از نرم افزار Eviews 7 برای اجرای مدل و آزمون فرضیات مورد استفاده قرار گرفته است
عکس مرتبط با اقتصاد
دانلود متن کامل پایان نامه در سایت fumi.ir
۳-۱۰- متغیرهای پژوهش
با توجه به تجربیات مطالعات دیگران در چارچوب فرضیات تحقیق سه گروه متغیر اساسی تحقیق شامل متغیر مستقل، وابسته و کنترلی که برای مدل سازی و آزمون فرضیات کار گرفته شده است، معرفی می گردد.
۳-۱۰-۱- متغیر مستقل
در این پژوهش اندازه موسسه حسابرسی( AFS)به عنوان متغیر مستقل به کار رفته است.در این تحقیق برای اندازه گیری این متغیر اگر شرکتی از طریق سازمان حسابرسی، حسابرسی شود کد یک و اگر توسط موسسه حسابرسی، حسابرسی شود، کد صفر به آن تعلق می گیرد.
۳-۱۰-۲- متغیر وابسته
متغیر وابسته در این تحقیق مدیریت سود مبتنی بر نقدینگی می باشد.در این تحقیق این متغیر از طریق جمع سطوح غیر عادی جریان نقدی حاصل از عملکرد اجرایی و سطوح غیر عادی هزینه های تولید و سطوح غیر عادی هزینه های اختیاری بدست می آید که محاسبه هر کدام از این سطوح غیر عادی در بخش مدل های آماری پژوهش ذکر گردیده است.
۳-۱۰-۳-متغیر کنترلی
۳-۱۰-۳-۱- جریان نقدی عملکرد ها(CFO):
جریان نقدی مربوط به فعالیت های عملیاتی.
۳-۱۰-۳-۲-چشم انداز های رشد شرکت(Gwth):
از تقسیم ارزش بازار حقوق صاحبان سهام بر ارزش دفتری دارایی بدست می آید.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
۳-۱۰-۳-۳-اندازه شرکت(Coysize):
با بهره گرفتن از لگاریتم طبیعی دارایی های کلی شرکت محاسبه می شود.
۳-۱۰-۳-۴-نسبت بدهی به دارایی(Lev):
از تقسیم بدهی کل بر دارایی کل بدست می آید.
۳-۱۱- روش تحقیق
کیفیت یک طرح تحقیقی به دو عامل روایی داخلی و خارجی بستگی دارد. روایی داخلی عبارت از تلاش برای برقراری رابطه ی صحیح بین متغیر مستقل و وابسته است. روایی خارجی، بیانگر میزان تعمیم پذیر بودن نتایج به نمونه ها و شرایط دیگر است. در این تحقیق برای افزایش کیفیت طرح تحقیق اقداماتی صورت گرفت. برای تقویت روایی داخلی، از روش تجزیه و تحلیل آزمون های داده های ترکیبی پنل –دیتا پس از انجام آزمون های پایایی استفاده شده است. مهمترین اقدام برای تقویت روایی خارجی، انجام نمونه گیری به صورت مرحله ای هدفمند می باشد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی – همبستگی و از حیث هدف کاربردی می باشد.
۳-۱۱-۱- داده های ترکیبی
در تحقیقات اقتصادی و مدیریت مالی از برخی از انواع روش های آماری برای تجزیه و تحلیل استفاده میشود. انتخاب نوع روش آماری برای تحلیل بستگی به نوع سنجش داده ها و اهداف کاربردی تحقیق موردنظر دارد. یکی از این روش ها، روش تجزیه و تحلیل داده های ترکیبی سری زمانی و مقطعی است که به عنوان روش کارا در تجزیه و تحلیل های کاربردی به کار می رود. داده های ترکیبی به یک مجموعه از داده ها گفته میشود که براساس آن مشاهدات به وسیله تعداد زیادی از متغیرهای مقطعی (N) که اغلب به صورت تصادفی انتخاب میشوند، در طول یک دوره زمانی مشخص (T) مورد بررسی قرار گرفته باشند. این N*T داده های آماری را داده های ترکیبی یا داده های مقطعی – سری زمانی می نامند. به عبارت دیگر، اگر ویژگی های داده های مقطعی برای دو سال بیشتر مورد بررسی قرار گیرند، ساختار شکل گرفته مشاهدات، مجموعه داده های ترکیبی یا مجموعه داده های طولی نامیده میشود. در روش تجزیه و تحلیل داده های ترکیبی ابتدا یک مقطع خاص (مثلاً شرکت، کشور یا منطقه) در نظر گرفته می شود و ویژگی های متغیرهای مربوط به تمامی مقطع دوره زمانی موردنظر T بررسی میشود. برابری تعداد داده ها در هر مقطع لازم نیست و همچنین میتوان متغیرهایی داشت که در یک مقطع برای دوره زمانی مورد بررسی ثابت باشند.
۳-۱۱-۱-۱- روش های مختلف داده های ترکیبی
مزیت استفاده از روش پانل افزایش قدرت آماری ضرایب در مقایسه با تجزیه و تحلیل مجزای داده های آماری به صورت سری های زمانی و مقطعی است. در این روش با در نظر گرفتن تغییرات متغیرها در هر مقطع و در هر زمان به صورت مشترک از تمامی داده های در دسترس استفاده می شود. بنابراین خطای مشاهدات کمتر میشود. نظر به اینکه با افزایش دامنه آمار اطلاعات، درجه آزادی افزایش می یابد برآوردها کاراتر خواهد بود.
۳-۱۱-۱-۱-۱- مدل اثرات ثابت
در این مدل ضرایب شیب بین واحدهای مقطعی (شرکت ها) ثابت بوده و لیکن عرض از مبدأ برای هریک متفاوت می باشد. در این مدل با وجود آنکه عرض از مبدأ برای هریک از شرکت ها متفاوت می باشند ولیکن در طول زمان ثابت بوده و تغییر نمیکند و به همین دلیل نیز به مدل اثرات ثابت معروف شده است.
۳-۹-۱-۱-۲-مدل اثرات تصادفی
در صورتی که متغیرها به صورت تصادفی انتخاب شده باشند و بین متغیرهای توضیحی و خطاها همبستگی وجود نداشته باشد، می توان برای رسیدن به تخمین کارا و سازگار از روش اثرات تصادفی استفاده نمود. طرفداران روش اثرات تصادفی چنین استدلال میکنند که آوردن متغیرهای مجازی در مدل رگرسیون، پوششی برای بی توجهی و ناآگاهی ما از وجود متغیرهای توضیحی مناسب و به کار گرفتن آن در مدل تخمین می باشد. لذا در این مدل اثرات غفلت از کاربرد متغیرهای مزبور بواسطه جمله خطا بیان میشود.
۳-۹-۱-۲- آزمون های تشخیص در داده های ترکیبی
برای تعیین مدل مورد استفاده در داده های ترکیبی از آزمون های مختلف به شرح زیر استفاده می شود.
۳-۹-۱-۲-۱-آزمون چاو
برای تعیین نوع مدل در داده های ترکیبی ابتدا باید ببینیم استفاده از مدل poolde بهتر است یا مدل اثرات ثابت، که این امر با آزمون چاو(یا آزمون F مقید) صورت می گیرد فرضیات این آزمون بدین صورت گرفته است.
مدل اثرات ثابت
هاسمن
مدل اثرات تصادفی
چاو
مدل ترکیبی pooled
مدل pooled تمام عرض از مبدأها با هم برابرند ۴α=۳α=۲αH0:α۱=
مدل اثرات ثابت حداقل یکی از مبدأها با بقیه متفاوت است sα≠۱α H1:E:r ≠ s
اگر مدل pooled ارحج بود کار تمام است ولی اگر احتمال (prob) کوچکتر از۵ ۰/۰ باشد با احتمال ۹۵٪ فرضیه صفر پذیرفته نمیشود و مدل اثرات ثابت ارحج میشود، که باید آن را در مقابل مدل اثرات تصادفی آزمون کنیم تا از میان آن دو، مدل مناسب جهت برآورد معین شود.
۳-۹-۱-۲-۲- آزمون هاسمن
برای تعیین استفاده از مدل اثرات ثابت در مقابل اثرات تصادفی آزمون هاسمن انجام می شود. آزمون هاسمن بر پایه وجود یا عدم وجود ارتباط بین خطای رگرسیون تخمین زده شده و متغیرهای مستقل مدل شکل گرفته است فرضیات این آزمون بدین صورت است.
مدل اثرات تصادفی بین اثرات فردی و متغیرهای توضیحی همبستگی وجود ندارد:H1
مدل اثرات ثابت بین اثرات فردی و متغیرهای توضیحی همبستگی وجود دارد: H2
۳-۱۰- مسایل مورد توجه در تخمین مدل
با توجه به این که قبل از تخمین و اجرای مدل های رگرسیونی لازم است از وجود برخی شرایط در بین متغیرها اطمینان حاصل شود بنابراین به منظور اطلاع از برخورداری داده های تحقیق از شرایط لازم، انجام تعدادی از آزمون ها بر روی متغیرها ضروری می باشد که در ادامه فصل به اختصار کلیات آن ها اشاره می شود.
۳-۱۰-۱- نرمال بودن
برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون نرمال بودن[۱۰] استفاده می شود. این آزمون ها به طور کلی به دو گروه روش های ترسیمی[۱۱] و روش های عددی[۱۲] تقسیم می شوند. روش های ترسیمی تنها تصویری ازتوزیع متغیر تصادفی را ارائه می کنند اما روش های عددی قادرند معیاری عینی و کمی برای قضاوت در خصوص نرمال بودن توزیع متغیر تصادفی فراهم نماید. در روش های عددی میتوان هم آمار توصیفی و هم از تکنیک ها و آزمون های مختلف آمار استنباطی استفاده کرد. در این تحقیق با بهره گرفتن از آزمون های جارگ برا به عنوان یک روش عددی به آزمون نرمال بودن داده ها پرداخته شده است. درآزمون جارگ برا از اختلاف بین ضریب کشیدگی و چولگی داده های مورد بررسی میتوان به نرمال بودن توزیع داده ها پی برد. در این آزمون فرض صفر مبتنی بر نرمال نبودن است در صورت به دست آوردن احتمال تأیید کمتر از ۵ درصد، فرض صفر با احتمال ۹۵ درصد اطمینان پذیرفته نمی شود (جعفری سرشت، ۱۳۸۹).
۳-۱۰-۲-ناهمسانی واریانس
یکی از مهم ترین فروض مدل کلاسیک رگرسیون خطی این است که اجزای اخلال uit که در تابع رگرسیون، جامعه ظاهر میشوند، دارای واریانس همسان می باشند یعنی =E(ui2) 1,2,….,n = I اگر این فرض تأمین نشود دارای ناهمسانی واریانس خواهیم بود. مشکل ناهمسانی واریانس، در داده های مقطعی متداول تر از داده های زمانی است. از آن جایی که یکی از ابعاد داده های تابلویی، بعد مقطعی می باشد لذا در تحقیق حاضر امکان مواجه با مسأله ناهمسانی واریانس وجود دارد. برای رفع ناهمسانی واریانس میتوان از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS) استفاده کرد (ابریشمی، ۱۳۸۳). دراین پژوهش، به منظور رفع ناهمسانی واریانس از تتخمین زن های (EGLS) استفاده شده است.
۳-۱۰-۳- خودهمبستگی
یکی دیگر از موارد نقص فروض کلاسیک، وجود همبستگی پیاپی[۱۳] یا خودهمبستگی[۱۴] در گرسیون است که به وضعیتی اشاره می کند که در آن میان اجزای اخلال نوعی رابطه همبستگی برقرار است. چنین حالتی به دلیل ارتباط جزء اخلال هر مشاهده (تفاوت متغیر وابسته با مقدار تخمینی اش) با جزء اخلال مشاهده دیگر به وجود می آید. راه حل متداول برای بررسی احتمال وجود همبستگی پیاپی، استفاده از آزمون دوربین واستون[۱۵] می باشد. که در این تحقیق نیز برای این منظور به کار گرفته شده است. این آماره به طور معمول بین صفر تا ۴ تغییر می کند. مرز تقریبی بین همبستگی پیاپی مثبت و منفی عدد ۲ است. اگر آماره در جدول در حدود ۲ باشد به این معنی است که در رگرسیون، خود همبستگی وجود ندارد از طریق مراجعه به جداول آماری مربوط به دوربین واستون میتوان نسبت به پذیرش یا عدم پذیرش وجود خود همبستگی قضاوت ونتیجه گیری کرد. (جعفری سرشت، ۱۳۸۹).
۳-۱۰-۴-هم خطی
هم خطی در اثر ارتباط خطی یا فنی متغیرهای مستقل مدل به وجود می آید. معیار تشخیص هم خطی (که به تورم واریانس معروف است). مبتنی بر ضریب تغییر و واریانس رگرسیون در نتیجه ورود متغیرهای هم خط به مدل است. از جنبه کاربردی تا زمانی که میزان توضیح دهندگی مدل به واسطه ورود متغیرهای هم خط کاسته نشود و ضرایب رگرسیونی آن ها نیز معنادار باشد در جهت رفع هم خطی اقدامی صورت نمیگیرد. راه کار رفع هم خطی پیش از حذف متغیرهای شدیدا هم خط، استفاده از تحلیل عاملی یا همان ادغام کردن تأثیر متغیرهای هم خط در قالب یک متغیر روی مدل است (جعفری سرشت، ۱۳۸۹).
۳-۱۰-۵-آزمون مانایی
به منظور اطمینان از نتایج تحقیق و ساختگی نبودن روابط موجود در رگرسیون و معنی دار بودن متغیرها، اقدام به انجام آزمون مانایی و محاسبه ریشه واحد متغیرهای تحقیق در مدل EGLS گردید. آزمون مذبور با بهره گرفتن از نرم افزار Eviews 7 و روش های آزمون لوین، لین وچو[۱۶](۲۰۰۲)، آزمون ایم، پران وشین [۱۷] (۲۰۰۳)، آزمون ریشه واحد فیشر-دیکی فولر تعمیم یافته[۱۸] و آزمون ریشه واحد فیشر فیلپس[۱۹] (۱۹۹۹) و چویی[۲۰] انجام می شود (مشکی و دهدار، ۱۳۹۰).
۳-۱۱- خلاصه و نتیجه گیری فصل:
دراین فصل روش های تحقیق مورد استفاده بیان شد. در این رابطه، انواع متغیرهای مورد استفاده در مدل اصلی تحقیق، آزمون های موردنیاز در خصوص داده ها و مبانی آماری و اقتصاد سنجی موردنظر برای آزمون فرضیات تشریح گردید. همچنین مبناهای محاسباتی و نحوه ی بکارگیری متغیرهای مدیریت سود مبتنی بر نقدینگی عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است به همراه متغیر مستقل و متغیرهای کنترلی، توضیح داده شد.
فصل چهارم
تجزیه داده ها
۴-۱- مقدمه