کمک به شانه کردن و فرم دادن مو زدودن بقایای صابون، اگر مایع شفاف باشد
4-6-5- حالت دهنده های فوری :
حالت دهنده های فوری به شکل مناسبی نام گذاری شده اند، زیرا بلافاصله پس از شستشوی موها با شامپو مورد استفاده قرار می گیرند. این حالت دهنده ها زمانی معادل ٥-١ دقیقه در تماس با مو قرار می گیرند و سپس آبکشی می شوند. به دلیل این زمان کم حالت دهندگی کمی را موجب می شوند و برای اینکه تاثیر دلخواه را ایجاد کنند، باید پس از هر بار شستشو با شامپو مورد استفاده قرار گیرند. پس از توسعه ی ساخت شامپوهایی با قدرت بالای پاک کنندگی چربی، نیاز به این دسته از حالت دهنده ها به وجود آمد. به علاوه بسیاری از مدل های موی امروزی نیاز به شستشوی مکرر با شامپو دارند تا مواد مورد استفاده مانند ژل، موس، واکس و اسپری از موها زدوده شود. بنابراین موها روزانه با شوینده های قوی که موها را بد حالت می کند، شسته می شوند. افرادی از حالت دهنده های فوری استفاده می کنند که یا به طور مکرر از شامپو استفاده می کنند و یا موهایشان در اثر فرنمودن دائمی و نیز رنگ نمودن مو آسیب دیده است. این دسته از حالت دهنده ها بیشترین محبوبیت را در بین مصرف کنندگان خانگی و سالن های آرایشی دارند، با وجود آن که توانایی کمی در ترمیم موهای آسیب دیده دارند. آن ها شامل آب، مواد حالت دهنده، چربی ها و غلظت دهنده ها هستند. ماده ی حالت دهنده معمولا از دسته ی شوینده های کاتیونی از نوع چهارتایی می باشد.
4-6-6- حالت دهنده های عمیق[44] :
برعکس حالت دهنده های فوری که اغلب لوسیون هستند، حالت دهنده های عمقی به طور معمول کرم و روغن می باشند. این حالت دهنده ها به گونه ای طراحی شده اند که قبل از هر بار شامپو، حدود ٣٠-٢٠ دقیقه بر روی موها قرار می گیرند. حالت دهنده های عمقی معمولا دارای غلظت بالاتری از عوامل حالت دهنده ی چهارتایی و پروتئینی هستند(60). هدف یک حالت دهنده ی عمیق آن است که حالت دهنده کاملا مو را بپوشاند و به آن نفوذ کند تا ظاهر مو زیباتر شود(61). گاهی اوقات از سشوار یا حوله ی داغ جهت ایجاد گرما استفاده می شود، گرما موجب متورم شدن موها شده ودر نتیجه نفوذ حالت دهنده بیشتر می شود. این محصولات برای موهای به شدت آسیب دیده طراحی شده اند.
4-6-7- حالت دهنده های بدون نیاز به آبکشی[45] :
این دسته از حالت دهنده ها پس از خشک کردن مو با حوله، مورد استفاده قرار می گیرند و برای کمک به حالت دهندگی مو طراحی شده اند. آن ها تا نوبت شامپو زدن بعدی روی موها باقی می مانند. یک گروه بزرگ از حالت دهنده های ماندگار با عنوان لوسیون های خشک کننده شناخته می شوند، که موها را می پوشانند و از پروتئین مو در برابر گرما، در حین فرایند خشک کردن مو جلوگیری می کنند. این حالت دهنده های بسیار محبوب برای موهای مجعد و وز طراحی شده اند. این محصولات موها را چرب و مرطوب می کنند و در عین حال موجب حالت دهندگی موها می شوند. به عنوان مثال اسپری های براق کننده و پمادهای روغنی به حفظ آب موهای صاف شده با فرایندهای شیمیایی کمک می کنند، هنگام شانه کشیدن مو اصطکاک را کاهش داده و در نتیجه از شکستن موها جلوگیری می کنند. حالت دهنده های ماندگار روغنی در افرادی با موهای نازک و صاف، موهای معیوب را جدا کرده و موها را به سختی فرم می دهند، اما در افرادی با موهای مجعد و زبر این روغن ها حالت دهندگی و درخشندگی مو را بهبود می بخشند. این محصولات حاوی وازلین، روغن معدنی، روغن سبزیجات، سیلیکون و ماده ی مرطوب کننده ی مو هستند. حالت دهنده های ماندگار لایه ی نازکی بر روی مو تشکیل می دهند که گاهی با شستشو با شامپو نیز به سختی پاک می شود. در این مورد داشتن موهای محکم و فر یک حسن محسوب می شود، زیرا شامپو کردن بیشتر و آسیب کمتر به مو را ممکن می سازد. یقینا در افرادی که موهای نازک و صاف دارند، این حالت دهنده ها ظاهر موها را چرب نشان می دهند. توجه به این نکته مهم است که هدف اصلی استفاده از شامپو تمیز کردن پوسته ی سر است و نه موها. مقدار و نوع حالت دهنده ی مورد استفاده به درجه ی فر موجود در مو بستگی دارد. یک نمونه موی مجعد، وز و محکم نسبت به یک موی صاف به حالت دهنده ی بیشتری نیاز دارد.
4-7- پاک کردن مو به وسیله شامپوها(63)
مهمترین و اصلی ترین وظیفه این فراوردهها قابلیت پاک کنندگی آنها میباشد. تحقیقات اخیر نقش سه نوع ماده اصلی را در ایجاد آلودگی های مو اثبات کرده اند که عبارتند از :
سبوم که شامل ترشح چربی از غدد سباسه است.
مواد پروتئینی که بیشتر مربوط به سلول های کنده شده از پوست سر و پروتئین های موجود در ترشح غدد عرقی می باشد.
آلودگی های موجود در هوای محیط[46] و فرآورده های آرایشی و بهداشتی استفاده شده در مو.
مطالعات نشان داده اندکه اسید های چرب موجود در سبوم می توانند توسط یون کلسیم به پروتئین های سطح مو متصل شوند. مواد تشکیل دهنده سبوم در جدول 4-5 آوردن شده است. اسکوالن یکی از ترکیبات موجود در سبوم است که یک تری ترپن حاوی چهار پیوند اشباع نشده –C=C- می باشد. وزن مولکولی این ماده 410 بوده و پیش ساز Precursur بیوسنتز لانسترول می باشد.
جدول 4-5 ترکیبات تشکیل دهنده سبو
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت fotka.ir مراجعه نمایید.
م
نوع ترکیب درصد وزنی / وزنی
کلسترول 5/8
اسید های چرب آزاد 22
تری گلیسیرید ها 35
مومها و استرهای مومی 6/18
اسکوالن 3/11
هیدروکربنهای متفرقه 5
سبوم مصنوعی با ترکیباتی نسبتا مشابه سبوم طبیعی برای تحقیقات در مورد کارایی این فراورده ها ساخته شده است(62). از نکات مهم دیگر در این مورد چگونگی پخش سبوم ترشح شده بر روی پوست می باشد. تحقیقات نشان داده اند که پخش و گسترش سبوم در زمانی که موها توسط خشک کن برقی خشک شوند بیشتر و سریعتر از زمانی خواهد بود که عمل خشک کردن در دمای معمولی اتاق انجام گردد.
4-8- مروری بر خواص پاک کنندگی شامپوها
اگر چه امولسیونه کردن و مهمترین نقش را در خاصیت پاک کنندگی شامپوها اعمال می کنند، اما باید عوامل دیگری را نیز در نظر گرفت از قبیل خواص فیزیکوشیمیائی سبوم و تاثیر گذشت زمان بر خواص فیزیکوشیمیائی و رئولوژی آن که در قابلیت پاک شدن آن از روی پوست و مو موثر باشد. همچنین آلودگی های محلول در چربی معلق در هوا می توانند بر روانی و جریان پذیری سبوم تاثیر داشته باشند. برای درک بهتر عوامل موثر و مکانیسم های درگیر در این مسئله باید خصوصیات سبوم از جنبه های مختلف بصورت دقیق مشخص گردند.
4-9- کف کنندگی شامپوها