براساس گزارش جاسم یوددین(۲۰۰۱) تلفن بانک در عربستان از اوایل ۱۹۹۸ آغاز شد و همچنین،از سال ۲۰۰۱،۷۳ درصد از بانکها دارای وب سایت بودهاند و ۲۵ درصد از این بانک ها پیشنهاد ارائه ثبت کلیه تراکنش های مالی توسط مشتریان از طریق اینترنت را داده اند.بنابر گزارش سودول (۲۰۰۳)علی رغم روی آوردن موسسات مالی بزرگ خاورمیانه به سمت تلفن بانک فناوری اطلاعات؛با این وجود قسمت اعظمی از مدیران بانکهای کوچک و متوسط هنوز در ارتباط با ایجاد سیستم آن-لاین با یکدیگر کشمکش دارند.براساس همین گزارش،از بین صد بانک مطرح خاورمیانه، فقط ۱۸ بانک قابلیتهای ارائه سیستم آن-لاین به مشتریان را دارا میباشند(اللهیاری فرد،۳۱-۲۵).
۲-۱۲- تعاریف اصطلاحات بکار رفته در تحقیق:
قصد فناوری اطلاعات: بیانگر شدت نیت و اراده فردی برای انجام رفتار هدف است (موریس و دیلون، ۱۹۹۷،۶۱). رابطه قصد فناوری اطلاعات با رفتار نشان میدهد، افراد تمایل دارند در رفتارهایی درگیر شوند که قصد انجام آنها را دارند ( کنر و آرمیتاژ ، ۱۹۹۸،ص،۱۴۳۱ ). بنابراین رفتار همیشه بعد از قصد فناوری اطلاعات و متصل به آن است. لازم به ذکر است که در این مطالعه، رفتار واقعی استفاده از سیستم تلفن بانک منظور نشده است. سهولت استفاده درک شده:میزانی که کاربر انتظار دارد استفاده از سیستم مورد نظر، نیازی به تلاش نخواهد داشت (دیویس و دیگران، ۱۹۸۹، ص۹۸۵ ). بر اساس مدل پذیرش فناوری، درک شخص از سودمندی سیستم،تحت تاثیر این واقعیت است که وی درک کند استفاده از سیستم آسان است. (ونکاتش و دیویس،۲۰۰۰ ،۱۸۷).
سودمندی درک شده ( مفید بودن ادراک شده): درجه ای که شخص باور دارد استفاده از یک سیستم خاص، عملکرد شغلی او را بهبود می بخشد (تیلور و تاد،۱۹۹۵،۱۵۲).
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱- مقدمه
از جمله ویژگیهای مطالعه علمی، که هدفش حقیقتیابی است، استفاده از یک روش تحقیق مناسب میباشد و انتخاب روش تحقیق مناسب به هدفها، ماهیت وموضوع مورد تحقیق و امکانات اجرایی بستگی دارد و هدف از تحقیق، دسترسی دقیق و آسان به پاسخ پرسشهای تحقیق است (خاکی، ۱۳۷۹ : ۱۴-۱۴۲). امروزه پژوهش علمی تأثیر چشمگیری بر رشد و گسترش علوم و دانش بشری داشته است هرچند که توافق میان دانشمندان و پژوهشگران در باره تعریف پژوهش علمی چندان ساده نیست اما یک تعریف قابل قبول در مورد آن چنین است.
پژوهش علمی عبارت است از مطالعه نظم دار و کنترل شده،تجربی و انتقادی یک یا چند محقق در مورد روابط احتمالی میان پدیدههای طبیعی است(هومن، ۱۳۸۷: ۱۴).
۳-۲- روش تحقیق
هدف از انتخاب روش پژوهش آن است که پژوهشگر مشخص نماید که آغاز چه شیوه ای در راه هر چه سریعتر و دقیقتر رسیدن آنها را به پاسخ مورد نظر کمک می کند.
تحقیق علمی را براساس هدف به سه دسته تقسیم می شود:تحقیق بنیادی، کاربردی،تحقیق و توسعه.
هدف توسعه دانش و کاربرد در یک زمینه خاص است به عبارت دیگر تحقیق کاربردی به سمت کاربرد علمی دانش هدایت می شود.
با توجه به توضیحات فوق می توان گفت که این تحقیق از نظر هدف کاربردی است و از نظر گرد آوری دادها از نوع تحقیق پیمایشی است واز نظر تحلیل داده ها از نوع همبستگی محسوب می شود.
۳-۳- جامعه آماری
مجموع تمام واحدها یا افراد را جامعه میگویند. جامعه ممکن است محدود[۲۳] و یا نامحدود[۲۴] باشد اگر تعداد واحدهای موجود در یک جامعه محدود باشد آنرا جامعه محدود و اگرتعداد واحدهای جامعه نامحدود باشد آن را نامحدود میگویندیک جامعه ممکن است پیوسته یا نا پیوسته باشد (فرشادفر، ۱۳۸۱، ۳۷۲).
جامعه آماری این تحقیق کلیه مشتریان شعب بانک توسعه تعاون استان اردبیل در سال ۹۱ و ۹۲ است که از سامانه تلفن بانک سمات استفاده میکنند.
۳-۴- نمونه و روش نمونهگیری
نمونه عبارت از قسمتی از جامعه میباشد روند انتخاب نمونه را نمونهگیری گویند، در استنباط آماری درباره یک جامعه و با بهره گرفتن از یک نمونه لازم است که نمونهها نماینده جامعه باشند. دلایل مختلفی وجود دارد که که محققان از نمونهگیری استفاده کنند از جمله: کم هزینه بودن، به روز بودن، درستی، زمان، آزمون تخریب کننده (عادل آذر، ۱۳۸۷، ۲)
در علم آمار روش های مختلفی برای نمونه گیری بیان شده است از جمله نمونه گیری تصادفی،نمونه گیری منظم، نمونه گیری گروهی،نمونه گیری خوشه ای، نمونه گیری مرحله ای.
از آنجائیکه تحقیق بر روی کل جامعه آماری بسیار وقت گیر و پر هزینه است لذا از نمونه گیری استفاده شد و چنانچه بخواهیم نتایج حاصل از نمونه را به کل جامعه تعمیم دهیم باید از روش نمونه گیری استانداردی استفاده شود. حجم نمونه آماری مناسب برای پژوهش حاضر، براساس فرمول نمونه گیری کوکران برابر با ۳۸۴ نفر تعیین گردید.
فرمول محاسبه حجم نمونه در این پژوهش عبارتست:
از آنجا که بانک توسعه تعاون کشور شعبه اردبیل در سال۱۳۷۶ تاسیس و فعالیت خود را آغاز نموده است. با افزایش شعب و واحدهای تحت پوشش، زیرنظر سرپرستی امورشعب ستاد تهران ادامه فعالیت داده و در سال ۱۳۸۵ از مدیریت امور شعب بصورت مستقل تحت سرپرستی اداره امور شعب استان اردبیل به فعالیت خود ادامه داد. و هم اکنون با ۱۰ واحد که تعداد ۲ واحد آن جزء شعب شهری اردبیل و تعداد ۸ واحد آن در شهرستانهای تابعه (خلخال – مشگین شهر – بیله سوار – گرمی – پارس آباد – کوثر– نمین و نیر) سیستم بانکی ارائه میدهد.
در تحقیق حاضر، از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شده است. ابتدا فهرست شهرستانهای تابع استان اردبیل فهرست گردیدند و با استفاده ز روش نمونه گیری خوشه ای پنج خوشه انتخاب و در میان خوشه ها به طور تصادفی ساده دو شعبه و در نهایت ۱۰ شعبه انتخاب گردید که در جدول ۳-۱ خوشه های انتخاب شده آورده شده است.
جدول (۳-۱) روش نمونه گیری خوشهای
ردیف | خوشه ها | شعبه ها | تعداد نمونه ها |
۱ | اردبیل | ۱ | ۱ |
۲ | پارس آباد | ۱ | ۱ |
۳ | گرمی | ۱ | ۱ |