شکل (۱-۳):نتایج اندازه گیری ماهوارهی ISEE-3 از باریکه الکترونی وامواج لانگمیر
در طی انفجار رادیویی نوع ، تابع توزیع سرعت الکترون قبل(•)و در طی عبور( ▪) از باریکه[۸]
۱-۷ مدلهای فیزیکی توصیف گسیل امواج
همانطوریکه اشاره شد، بعضی از شدیدترین تشعشعات فرکانس رادیویی که در روی سطح زمین آشکارسازیشده است به واسطه برانگیختگی امواج الکترونی در برهمکنش باریکه الکترونی و پلاسمای بین سیارهای
میباشدکه این تابشها، تابش پلاسمایی نیز نامیده می شود. زلانخوف[۱۲]و ژلزنیکو[۱۳] [۱۰]، تئوری را مطرح کردند که امواج لانگمیر در حال تابشبه وسیله توزیع باریکه الکترونی ناپایدار به وجود میآیند. مشاهدات همزمان امواج لانگمیر و توزیع باریکه الکترونی ناپایدار در بادخورشیدی قویاً جنبه های اولیه این مدل را تأیید می کنند. جنبه های دیگراین مدل موضوع تحقیق باقی مانده است، مانند تعیین مکانیزمی که نوسان و دامنۀ امواج لانگمیر را کنترل میکند،همچنین فرایندی که در آن امواج لانگمیر الکترواستاتیک به صورت تابش الکترومغناطیسیدر،۲ تبدیل می شود. مطالعات تئوری زیادی برای توصیف این مشاهدات انجام شده است که در نهایت برای توصیف این تشعشعات که اغلب در فرکانس پلاسمای الکترونی وهارمونیک دومش مشاهده شده اند دو تئوری اساسی پیشنهاد شده است[۱۱]، که عبارتند از: الف) تئوری توربولانس ضعیف ب) تئوری توربولانس قوی
۱-۷-۱ تشعشع در توربولانس ضعیف
اگر در پلاسما طیف پیوستهای از نوسانات وجود داشته باشد، در این صورت پلاسما را متلاطم میگوییم. تلاطم یک پدید ه غیر خطی است. در محیط پلاسما توربولانس(تلاطم) را به دو دسته تقسیم می کنند. اگر دامنه ویا شدت امواج و برهمکنش بین آنها زیاد باشد توربولانس قوی و در غیر این صورت توربولانس ضعیف نامیده می شود. در توربولانس ضعیف شکل امواج به صورت ناهمدوس است و این پدیده را به روش اختلال میتوان توصیف کرد[۲]. مکانیزم های مطرح شده در تئوری توربولانس ضعیف برای تابش امواج الکترومغناطیسی عبارتند از[۱۳] : برهمکنش غیر خطی موج – موج،تبدیل مد خطی.
برهمکنش موج – موجیک مکانیزم متعارف گسیل امواج در پلاسما است. باریکههای الکترونی پرانرژی به وسیله ناپایداری ناشی از عکس میرایی لاندائو[۱۴]،امواج لانگمیر را تولید می کنند. این امواج الکترونی به واسطۀ واپاشی الکترواستاتیکی بصورت، امواج لانگمیر و یون صوتی را به وجود میآورند. امواج یون صوتی تولید شده، امواج لانگمیر اولیه را تحریک می کنند، تا تابش اصلی از طریق واپاشی الکترومغناطیسی تولید گردد. از طرف دیگر، امواج لانگمیر و با هم ترکیب میشوندو تابش هارمونیک دوم از طریق فرایندحاصل میگردد [۱۰]. در مکانیزم تبدیل مد خطی، موج لانگمیری که به سمت جلو منتشر شده وارد محیطی می شود که تغییرات چگالی در حال افزایش است. هنگامی که چگالی موضعی به فرکانس موج لانگمیر نزدیک می شود موج تا حدٌی منعکس شده وبه موج لانگمیر از نوع دیگر تبدیل می شود و این موج لانگمیر جدید به طور مستقیم به موج الکترومغناطیسی با فرکانستبدیل می شود. بقیٌۀ امواج لانگمیر منتشر شده به سمت جلو و امواج لانگمیر منعکس شده با هم زنش انجام داده وامواج الکترومغناطیسی ۲ را تولید می کنند[۱۲].
۱-۷-۲- فرایند گسیل در توربولانس قوی
اگر در محیط پلاسما تعداد زیادی بسته های موج همدوس، در میان زمینهای از امواج تخت وناهمدوس وجود داشته باشند پلاسما در حالت تلاطم قوی میباشد[۳]. کولاپس[۱۵]بسته موج و ناپایداری مدولاسیون [۱۶]پدیده های غیرخطی هستند که در تئوری توربولانس قوی می تواند منجر به تولید تشعشعات الکترومغناطیسی شود. پدیدۀ کولاپس، یکی از مهمترین ویژگیهای توربولانس قوی در پلاسماست که شامل حضور بستههای موج همدوس با مقیاس طولی کوتاه و شدت زیاد است که در میان تلاطم امواج غیر همدوس با طول موج بلند وجود دارند. در این مکانیسم، امواج لانگمیروجریانات مرتبط به آنها به وسیله نیروی پاندرماتیو[۱۷] بسته موج در حال کولاپس، جایگزیده میشوند و جریانات در حال نوسان، همچون آنتن تابش می کنند وامواجالکترومغناطیسی را به طور مستقیم تولید می کنند[۱۵]. در طیپدیدۀ کولاپس،کسر کوچکی از انرژی موج جایگزیده، در فرکانس پلاسما و هارمونیکهایش تابش می شود. در حالیکه اکثر انرژی حالت به دام افتاده، در نهایت با جفت شدگی با الکترونها و یونها در مراحل بعدی کولاپس اتلاف مییابند. با بهره گرفتن از مدل توربولانس قوی جنت[۱۸] وهمکارانش [۱۳]، به طور عددی تابش الکترومغناطیسی را در ، به وسیلۀ کولاپس غیر خطی بسته های موج بررسی کرده و نشان دادند که یک مکانیسم جدیدی برای تابش الکترومغناطیسی الکترونهایی با سرعت حرارتی بالا در طی کولاپس وجود دارد که به کولاپس بستههای موج عرضی مربوط می شود. علاوه براین علی نژاد وهمکارانش [۱۴]، مدل تحلیلی دو بعدی برای میدان های بستههای موج لانگمیر وعرضی درحال کولاپس ساختند که مرتبط با تشعشعات فضایی در فرکانس رادیویی بوده است. آنها ساختارهایی از ویژه توابع و چاه های چگالی، برای ویژه حالت های لانگمیر والکترومغناطیسیرا یافتندو ارتباطی بین مقیاسهای طولی این حالتها رابدست آوردند. در همین راستا آنها، گسیل امواج الکترومغناطیسی در فرکانس پلاسما و هارمونیکهایش از بستههای موج در حال کولاپس لانگمیر را بررسی کردند و انتقال انرژی بین حالتهای جایگزیده و تخت را با بهره گرفتن از تقریب آدیاباتیک به طور عددی بدست آوردند و نشان دادند که تابش امواج الکترومغناطیسی از بسته های موج در حال کولاپس، با گذشت زمان افزایش مییابد و آهنگ گسیل این امواج در فرکانس پلاسما، بیشتر از هارمونیک دوم آن میباشد، علاوه بر این، تحول چگالی انرژی در مراحل مختلف کولاپس مورد بررسی قرار گرفت و نشان داده شد، تا وقتی که در مراحل نهایی کولاپس انرژی امواج به دام افتاده در چاه چگالی، به طور کامل اتلاف نیابد، میزان تابش رشد قابل توجهی خواهد داشت. در این حالت، فرایند تابش در دو مرحله اتفاق میافتد که مرتبط با آهنگ گسیل در فرکانس پلاسما و هارمونیکش میباشد. در مرحله اولیه گسیل غالب در فرکانس پلاسما اتفاق میافتد. اما با گذشت زمان، آهنگ گذار در فرکانس پلاسما، همواره در طی کولاپس غالب است، ولی آهنگ گذار برای هارمونیکهای مختلف نزدیک نقطۀ توقٌف کولاپس، قابل مقایسهاند. این مسئله اساسأ به علت برهمکنش رو به عقب امواج الکترومغناطیسی نزدیک فرکانس پلاسما، با امواج لانگمیر میباشد.
علاوه براین، مطالعات اولیهای که درمورد تشعشعات امواج الکترومغناطیسی از مدل آنتن انجام شد مربوط به تابش این امواج از بسته های موج در حال کولاپس بوده است. اما بررسی ها ومشاهدات اخیر که از یک سری از امواج لانگمیر با ساختار جایگزیدگی بالا بعمل آمد، نشان دادکه شدت این امواج جایگزیده در حدی نیست که کولاپس اتفاق بیافتد [۱۵]. در واقع در این تحقیقات نشان داده شد که هر موج جایگزیدهای می تواند امواج الکترومغناطیسی گسیل کند. بنابراین، این تحقیقات اساس مطالعات جدیدی شد که تابش امواج را به ویژه مدهایچاه چگالی نسبت میدهد که شدتش به آستانه کولاپس نرسیده باشد. در همین راستا اورگن [۱۹]و همکارانش[۱۶]، با بهره گرفتن از مدلیک چاه چگالی سهموی توانستند، ساختار ویژه مدهای لانگمیر را در حالتیک بعدی به دست آورند. در فصل سوم به تفصیل به مکانیزم گسیل امواج به وسیلۀ مدل آنتن خواهیم پرداخت.
فصل ۲
آنتن پلاسمائی
۲-۱ مقدمه
ازآغاز تمدن بشری مخابرات اهمیت اساسیبرایجوامع انسانها داشته است. در مراحل اولیه مخابرات توسط امواج صوتی از طریق صدا صورت میگرفت. با افزایش مسافات لازم ابزارهای مختلفی مانند طبلها،بوقها وغیره ارائه شدند.برای مسافات طولانیتر روشها و وسائل ارتباطات بصری مانند پرچمهای خبری وعلائم دودی در روز وآتش در شب به کار برده شدند.البته ابزارهای مخابرات نوری از قسمت مرئی طیف الکترومغناطیسی استفاده می کردند، تنها در تاریخ اخیر بشر است که طیف الکترومغناطیسی خارج از ناحیه مرئی برای ارتباطات راه دور از طریق امواج رادیویی به کار برده شده است.آنتن رادیویی یک قطعه اساسی در هرسیستم رادیویی میباشد، یک آنتن رادیویی ابزاری است که امکان تشعشع یا دریافت امواج رادیویی را فراهم میسازد.در واقع آنتن یک ابزار الکتریکیاست که جریان الکتریکی را به امواج رادیویی (درحالت فرستندگی)و موج رادیویی را به جریان الکتریکی (در حالت گیرندگی) تبدیل میکند.بنابراین اطلاعات بدون هیچ گونه ساختار و وسیله واسطه بین نقاط ومحلهای مختلف انتقال مییابد. مبنای نظری آنتنها بر معادلات ماکسول استوار است. جیمزکلارک ماکسول[۲۰] (۱۸۳۱-۱۸۷۹) در سال۱۸۶۴درحضور انجمن سلطنتی انگلیس نظریه خود را مبنی براینکه نور وامواج الکترومغناطیس پدیدههای فیزیکی یکسانی هستند،ارائه داد. همچنین پیشبینیکردکه نورواختلالات الکترومغناطیسی را میتوانبه صورت امواج رونده دارای سرعت برابر توجیه کرد. فیزیکدان آلمانی هاینریش هرتز[۲۱]در سال ۱۸۸۶توانست صدق ادعا وپیش بینی ماکسول را مبنی بر اینکه پدیدههای الکترومغناطیسی میتوانند در هوا منتشر شوند، را اثبات کند.توسعه آنتنها در سالهای اولیه به علت عدم وجودودر دسترس نبودن مولدهای سیگنال محدود بود. در حدودسالهای ۱۹۲۰ ساخت آنتنهای تشدیدی (با طول تشدید ) مانند دو قطبی نیم موج امکان یافت. در این فرکانسهای بالاتر امکان ساخت آنتنها با ابعاد واندازه های فیزیکی مختلففراهم شد. آنتنهای سیمی از قدیمیترین وهنوز هم متداولترین انواع آنتنها هستند، تقریبأ هر شکل وترکیب یا آرایشی از سیم ها یک کاربرد مفید تشعشعی دارد. آنتنهای سیمی را می توان از سیم های توپر یا از هادیهای لولههای تو خالیساخت، اینآنتنها مفهوم نسبتاً ساده، ساختار ساده و ساخت آسانی را داشته وهزینه بسیار کمی نیز در بردارند.
شکل (۲-۱): آنتن پلاسمائی [۲۹]
۲- ۲ آنتن پلاسمائی
آنتن پلاسمائی نوعی آنتن رادیویی است که در آن اجزاء تابندهی فلزی با اجزاء پلاسمائی جایگزین شده اند[۱۹].آنتنهای پلاسمائی آنتنهایی هستند که به جای استفاده از رسانا برای سطح گسیلنده تابش از محیط پلاسمائی استفاده می شود. چون پلاسما شامل ذرات یونی والکترونی است که حضور این ذرات باردار باعث می شود که پلاسما به یک رسانای خیلی خوب تبدیل گردد وعلاوه براین چنانچه یک پتانسیل خارجی به پلاسما اعمال شود،پلاسماطوری خود را بازآرایی می کند که اثرات پتانسیل خارجی را خنثی کند واین خود باعث شتاب گرفتن ذرات باردار و گسیل امواج می شود . آنتنها باید به گونه ای کارآمد باشند که بخش اعظم قدرت سیگنال را به موج الکترومغناطیسی تبدیل کنند تا به صورت انعکاس درآنتن هدر نرود. در فناوری آنتنهای پلاسمایی ،گاز یونیزه به کار رفته و در یک تیوپ احاطه شده است وبه عنوان بخش هادی درآنتن در نظر گرفته می شود. این اصلیترین تغییر نسبت به آنتنهای معمولی است که در آنها یک سیم فلزی نقش هدایت کننده را ایفا می کند. گاز یونیزه، عنصر هادی کارآمد با مزایای متعدد است. از آنجا که گاز تنها در هنگام ارسال یا دریافت سیگنال یونیزه می شود، تأثیرات مبتنی بر طراحی آنتنهای سیمی حذف می شود. آنتنهای پلاسمایی اجازه انتقال پالسهایی را با پهنای بسیار کم میدهد که درمخابرات دیجیتال ومدرن و رادار اهمیت بسیار دارند. این گونه آنتنها بسیار کوچکند و از لحاظ دوباره پیکربندی از لحاظ فرکانس، جهت تشعشع، پهنای باند قابلیت دینامیکی بالایی دارند. فناوری آنتنهای پلاسمایی باعث شد آنتنهایی با ضریب کیفیت بالاتر، اندازه کوچکتر و سبکتر نسبت به آنتنهای سیمی به وجود آیند. براساس مطالعات اولیه، آنتنهای پلاسمایی وآنتنهای سیمی مسی کاربردهای یکسان دارند در آنتنهای پلاسمائی جریانهای الکتریکی در گسترهای از فرکانس وسیع تا ۲۰ گیگا هرتز به کار میروند و در آن از گازهای گوناگون از جمله نئون، آرگون، کریپتون و زنون استفاده می شود.آنتن پلاسمایی از لولهی عایقی تشکیل شده که به وسیله یک گاز با فشار پایین پر شده است.گاز درون لوله می تواند با اعمال توان یونیده گردد در اینصورت بعد از یونیزاسیون رسانائی ایجاد می شود که امکان ارسال یا دریافت موج الکترومغناطیسی رادارد. اما وقتی گاز درون لوله یونیزه نیست، لوله آنتن پلاسما، تبدیل به لوله دیالکتریک بدون خاصیت ارسال یا دریافت موج الکترومغناطیسی می شود.
یکی از مهمترین خصوصیات آنتن پلاسما، قابلیت تنظیم فرکانس عملیاتی آن با تغییر چگالی الکترونی پلاسما است[۲]. به دلیل اینکه پلاسما فقط برای فرکانس های پایینتر از فرکانس پلاسما به عنوان رسانا عمل می کند و برای فرکانس بالاتر بازتاب کننده فیزیکی برای موج الکترومغناطیسی است، پس با تغییر فرکانس پلاسما یعنی بازهی فرکانس عملیاتی آنتن پلاسما تغییر می کند.در رابطه فرکانس پلاسما،چگالی الکترون پلاسما در هر سانتیمترمکعب و جرم الکترون است [۱۸]. به دلیل بالا و ثابت بودن چگالی الکترونی فلزات، فرکانس پلاسمایی فلزات مقداری ثابت ودر محدوده طیف پرتواست. بنابراین قابلیت تغییر فرکانس عملیاتی با تغییر چگالی الکترونی در آنتنهای فلزی معمولی وجود ندارد[۳].
۲-۳ مبنای نظری آنتن پلاسمائی
در برهمکنش امواج الکترومغناطیسی با پلاسما، بخشی از انرژی موج فرودی از داخل محیط عبور می کند وبخش دیگر می تواند با توجه به چگالی محیط پلاسما بازتاب گردد. ضریب انتقال وبازتاب امواج الکترومغناطیسیورودی در یک صفحه قائم پلاسما به شکل زیر تعریف می شود[۳].
(۲-۲)
(۲-۳)
از طرف دیگر برای امواجی که در یک محیط منتشر میشوند مهمترین ویژگی آن پاشندگی میباشد که برای محیطهای مختلف پاسخگوئی اجزاء محیط به میدانهای الکترومغناطیسی یا پاشندگی متفاوت میباشد رابطه پاشندگی امواج در خلاء ومحیط پلاسما به ترتیب به صورت زیر میباشد.
(۲-۴)
(۲-۵)(
در روابط بالاضریب انعکاس و ضریب انتقال، عدد موج الکترومغناطیسی فرودی،عدد موج پلاسما (موج الکترو مغناطیسی در پلاسما ) سرعت نور و فرکانس موج الکترومغناطیسی فرودی است.اگر چگالی پلاسما خیلی زیاد باشد طوریکه دراین صورت طبق رابطۀ (۲-۴) انتشار نداریم. اما در چگالیهای خیلیکم پلاسما یعنی در حالتیکه فرکانس موج الکترومغناطیسی بسیار بزرگتر از فرکانس پلاسمایی است در این حالت در پلاسما، امکان انتشار موج الکترومغناطیسی وجود دارد.
۲-۳-۱ چگالی جریان درآنتن پلاسمائی
با توجه با اینکه محیط پلاسما از مجموعه ای از ذرات باردار تشکیل شده است که به صورت اتفاقی در جهتهای مختلف حرکت دارند میتوانیم با در نظر گرفتن چگالی ذرات مثبت و منفی روابط زیر را برای چگالی بار و چگالی جریان تعریف کنیم.
(۲-۶)
(۲-۷)
در روابط بالاومقدار چگالی حجمی بارمثبت ومنفی، واحد بار الکتریکی و وسرعت نسبی وابسته به بار مثبت ومنفی است. از طرف دیگر اثرات پتانسیل الکترواستاتیک ناشی از ذرات باردار را میتوان در معادله پواسون به شکل زیر نمایش داد.
(۲-۸)
از معادله پیوستگی می توانیم تغییرات چگالی را به دست آوریم اما برای هر جزء (مثبت ومنفی ) معادله پیوستگی را به صورت جدا می نویسیم. در اینصورت برای بارهای مثبت ومنفی این معادله به شکل زیر میباشد.
(۲-۹)
(۲-۱۰)
با فرض اینکه برای یک سیستم خنثی پلاسمائیو وخیلی کوچک باشد و با جایگذاری چگالی جریان در روابط بالا،معادلات پیوستگی به شکل زیر تبدیل می شود:
(۲-۱۱)
(۲-۱۲)
از طرفی معادله حرکت برای بارهای مثبت و منفی به ترتیب به قرار زیر است:
(۲-۱۳)
(۲-۱۴)
در روابط بالا و به ترتیب ضریب میرایی مربوط به بارهای مثبت ومنفی است.اگر از دو طرف رابطه (۲-۷) چگالی جریان نسبت به زمان مشتق بگیریم خواهیم داشت:
(۲-۱۵)
(۲-۱۶)
حال با فرض اینکه جرم یونها خیلی بیشتر از جرم الکترونها باشد از ترمصرف نظر میکنیم.برای پلاسماهای سرد،سرعت حرارتی الکترون نسبت به یونها خیلی بیشتر است بنابراین یونها را ثابت فرض میکنیم در این صورت برخوردهای ایجاد شده ومیرایی مربوط به ذرات الکترونی است. با فرض اینکه فرکانس برخورد الکترون باشد در اینصورت معادله حرکت به صورت زیر تغییر میکند.
(۲-۱۷)
با بهره گرفتن از رابطه فرکانس پلاسماییو جایگذاری آن در رابطه بالا، معادله زیر برای تغییرات چگالی جریان بدست میآید:
(۲-۱۸)
از طرف دیگر، ارتباط بین تغییرات چگالی بار و جریان و پتانسیل الکترواستاتیک بصورت معادله زیر میباشد.
(۲-۱۹)
(۲-۲۰)
با فرض اینکه میدان الکتریکی در راستای به شکل زیر منتشر شود
(۲-۲۱)
که در عبارت بالا بردار انتشار در صفحهاست در اینجا فرض شده است که پلاسما درون یک ظرف استوانهای قائم به طولشعاعو طول موج۰در امتداد محورقرار گرفته باشد. همچنینفرض میکنیم شعاعکوچکتر از باشد.با این فرضیات میدان را به شکل زیر مینویسیم:
(۲-۲۲)
با ترکیب روابط (۲-۱۹)و(۲-۲۰)و(۲-۲۲) میتوانیم یک معادلهای جدید برای چگالی جریان به دست آوریم. همچنین بافرضاینکه چگالی در دو انتهای ظرف استوانهای صفر است یعنیمیتوانیم چگالی جریان را به صورت یک سری سینوسی به صورت زیر بسطدهیم:
(۲-۲۳)
با یک سادهسازی و جایگذاری رابطه بالا در روابط (۲-۱۹)و(۲-۲۰) و خطیسازی خواهیم داشت:
(۲-۲۴)
(۲-۲۵)