اهداف جزئی :
۱-۱- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی برکاهش نشانه های جسمانی دانش آموزان دختر ابتدایی
۱-۲- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی برکاهش اضطراب و بی خوابی دانش آموزان دختر ابتدایی
۱-۳- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی برکاهش نارساکنش وری اجتماعی دانش آموزان دختر ابتدایی
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
۱-۴- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی برکاهش افسردگی دانش آموزان دختر ابتدایی
نتیجه تصویری برای موضوع افسردگی
۲-۱- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر افزایش عزت نفس کلی دانش آموزان دختر ابتدایی
۲-۲- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی برافزایش عزت نفس اجتماعی ( همسالان) دانش آموزان دختر ابتدایی
۲-۳- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی برافزایش عزت نفس خانوادگی دانش آموزان دختر ابتدایی
۲-۴- بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی برافزایش عزت نفس تحصیلی ( آموزشگاهی ) دانش آموزان دختر ابتدایی
۱-۵ فرضیه های پژوهش
۱-آموزش مهارتهای زندگی برافزایش سلامت روان دانش آموزان تاثیر دارد.
۲-آموزش مهارتهای زندگی برافزایش عزت نفس دانش آموزان تاثیر دارد.
۱-۱- آموزش مهارتهای زندگی برکاهش نشانه های جسمانی تاثیر دارد.
۱-۲- آموزش مهارتهای زندگی برکاهش اضطراب و بی خوابی دانش آموزان تاثیر دارد.
۱-۳- آموزش مهارتهای زندگی برکاهش نارسا کنش وری اجتماعی دانش آموزان تاثیر دارد .
۱-۴-آموزش مهارتهای زندگی برکاهش افسردگی دانش آموزان تاثیر دارد .
۲-۱-آموزش مهارتهای زندگی برافزایش عزت نفس کلی دانش آموزان تاثیر دارد.
۲-۲- آموزش مهارتهای زندگی برافزایش عزت نفس اجتماعی (همسالان ) دانش آموزان تاثیر دارد.
۲-۳-آموزش مهارتهای زندگی برافزایش عزت نفس خانوادگی (والدین )دانش آموزان تاثیر دارد .
۲-۴-آموزش مهارتهای زندگی برافزایش عزت نفس تحصیلی (آموزشگاهی ) دانش آموزان تاثیر دارد .
۱-۶- تعاریف تئوریک و عملیاتی متغیرها و مفاهیم
الف – تعاریف نظری
– مهارت های زندگی[۱۰] :
“به مجموعه ای از توانایی ها گفته می شود که زمینه سازگاری رفتار مثبت و مفید را فراهم می آورد و این توانایی ، فرد را قادر می سازد که ضمن پذیرش مسئولیت های اجتماعی خود ، بدون صدمه زدن به خود و دیگران بتواند به شکل موثری با خواست ، انتظارات و مشکلات روزانه در روابط بین فردی روبرو گردد” (کریم زاده، ۱۳۸۸،ص۱۳).
– سلامت روان[۱۱] :
“استعداد روان برای هماهنگ ، خوشایند و موثر کار کردن ، برای موقعیتهای دشوار انعطاف پذیر بودن و برای بازیابی تعادل خود ، توانایی داشتن ” ( گنجی ، ۱۳۷۶،ص۹).
– عزت نفس[۱۲]:
“عبارت است از احساس ارزشمند بودن ، این حس از مجموعه افکار ، احساسها ، عواطف و تجربیاتمان در طول زندگی ناشی می شود” (علی پور ، ۱۳۷۵،ص۲۵).
-” عزت نفس قضاوت شایستگی شخصی است که در نگرش های فرد در رابطه با خود نمود یافته است ” (کوپر اسمیت[۱۳]، ۱۹۶۷،به نقل از علی پور،۱۳۷۵).
ب- تعاریف عملیاتی :
– مهارت های زندگی :
مهارت های زندگی در ده دسته طبقه بندی می شوند ؛ که عبارتند از :
دانلود متن کامل پایان نامه در سایت fumi.ir
مهارت خود آگاهی
مهارت همدلی
مهارت روابط بین فردی
مهارت ارتباط موثر
مهارت مقابله با استرس
مهارت مدیریت هیجان ها
مهارت حل مساله
مهارت تصمیم گیری
مهارت تفکر خلاق
۱۰- مهارت تفکر نقادانه ( سازمان بهداشت جهانی ، ترجمه نوری قاسم آبادی و محمد خانی ، ۱۳۷۷) .
در پژوهش حاضر ، جهت آموزش مهارت های زندگی از راهنمای عملی آموزش مهارت های زندگی (هانتر و گبوی ، ترجمه عبدالله زاده ، ۱۳۷۸) و مجموعه کامل مهارتهای زندگی (کریس .ال. کلینگه ، ترجمه محمد خانی ، ۱۳۸۸) ومجموعه کامل سی دی های آموزش مهارتهای زندگی دکتر بینا در دوره ابتدایی استفاده شده است .
– سلامت روان: در این پژوهش برای سنجش سلامت روان از پرسشنامه ۲۸ سوالی سلامت عمومی کلد برگ ، استفاده شده است . ( [۱۴]GHQ)
– عزت نفس :
در این پژوهش برای سنجش عزت نفس از مقیاس عزت نفس کوپراسمیت ۵۸ ماده ای استفاده شده است . ( [۱۵]CSSE)
۱-۷ – انواع متغیر
الف- متغیر مستقل : مهارت های زندگی
ب- متغیرهای وابسته : سلامت روان و عزت نفس
ج- متغیرهای کنترل : سن ، جنس ، مقطع تحصیلی، پایه تحصیلی ،هوش
د- متغیرهای دخالت کننده : نوع خانواده ، سبک آموزشی معلم ، انگیزه تحصیل
فصل دوم
مروری بر ادبیات و
پیشینه پژوهش
۲-۱- مقدمه
مساله عزت نفس و مقوله خود ارزشمندی از اساسی ترین عوامل در رشد مطلوب شخصیت کودکان و نوجوانان است . برخورداری از اراده و اعتماد به نفس قوی ، قدرت تصمیم گیری و ابتکار ، خلاقیت و نوآوری ، سلامت فکر و بهداشت روانی ، رابطه مستقیمی با عزت نفس و احساس خود ارزشمندی فرد دارد . برای اینکه کودکان و نوجوانان بتوانند از حداکثر ظرفیت ذهنی و توانمندی های بالقوه خود بهره مند شوند ، باید از نگرش مثبت نسبت به خود و محیط اطراف برخوردار شوند . از طرفی دیگر سلامت روانی یکی از بخش های کلیدی و مهم سلامت عمومی می باشد . چنانچه این جنبه مهم ، نیرومند و توانمند باشد ، دیگر جنبه های جسمانی و اجتماعی را نیز تحت حمایت قرار خواهد داد . اما اگر سلامت روانی در معرض خطر قرار گیرد ، دیگر جنبه های سلامت عمومی نیز دچار ضعف خواهد شد . از این رو سازمان بهداشت جهانی ( WHO) بر اهمیت برنامه های پیشگیرانه تاکید می ورزد . یکی از برنامه های طراحی شده توسط سازمان مذکور ، برنامه آموزش مهارت های زندگی است این سازمان نقطه شروع آموزش پیشگیرانه را دوره کودکی و نوجوانی و نقش غیر قابل انکار مدارس می داند.
نتیجه تصویری درباره سلامت روانی
موسسه ی بریتانیایی تاکد[۱۶] و مولف کتاب « مهارت های لازم برای کودکان مدارس ابتدایی » تعریف دیگری دارد : « مهارت های شخصی و اجتماعی که کودکان و نوجوانان باید آنها را یاد بگیرند تا بتوانند در مورد خود ، انسان های دیگر و کل اجتماع به طور موثر ، شایسته و مطمئن عمل نمایند.» (سازمان بهداشت جهانی ، ترجمه نوری قاسم آبادی و محمد خانی ، ۱۳۷۹) .
در امر آموزش بهداشت مثل آموزش مهارت های زندگی ، ضروری است تا عوامل روانی – اجتماعی مانند عزت نفس ، خود پنداره ، شبکه های حمایت اجتماعی و استرس موثر بر رفتار کودکان و نوجوانان ، مورد توجه قرار بگیرند . برنامه های آموزش مهارت های زندگی بر این اصل استوار است که کودکان و نوجوانان حق دارند توانمند شوند و نیاز دارند که بتوانند از خودشان و علائقشان در برابر موقعیت های سخت زندگی دفاع کنند . مهارت های زندگی متعدد و متنوع هستند ، و برنامه ی آموزش مهارت های زندگی نیز نسبت به پیشگیری ، نگرش کل گرایانه دارد و تنها یک مهارت مثل « نه گفتن » مورد توجه قرار نمی گیرد . از طرف دیگر ، تجارب کشورهای مختلف نیز نشان می دهد که ماهیت و تعریف مهارت های زندگی در کشورها و فرهنگ های مختلف متفاوت بوده است با این حال ، تحلیل های بیشتر در زمینه ی مهارت های زندگی نشان می دهد که برنامه های مختلفی که بر اساس آموزش مهارت ها در زمینه ی ارتقای سلامت کودکان و نوجوانان اجرا شده است ، مشتمل بر چندین مهارت اصلی و اساسی هستند ( طارمیان و همکاران ، ۱۳۷۸) .
۲-۲- مروری بر مبانی نظری پژوهش
۲-۲-۱تعریف و اهمیت مهارت های زندگی
سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۴ مهارت زندگی را این گونه تعریف می کند : مهارت های زندگی یعنی توانایی لازم برای رفتار مثبت و سازگارانه که به فرد توان رویارویی موثر با چالش های زندگی روزانه را می دهد ( طارمیان ، ۱۳۷۸) .
طبق نظر بروکز[۱۷] (۱۹۸۴) ، مهارت های زندگی رفتارهای آموخته شده و اکتسابی هستند که برای زندگی اثر بخش که شامل آگاهی و ایجاد شرایط لازم جهت رشد چنین رفتارهایی می باشد ، ضروری اند ( گینتر ، ۱۹۹۹).
اگر چه دو اصطلاح مهارت های زندگی و مهارت های اجتماعی هر دو بر اهمیت مهارت های رشدی اساسی زندگی تاکید دارند . اما بین آنها تمایز عمده وجود دارد . مهارت های اجتماعی زیر مجموعه مهارت های زندگی است و شامل عملکرد بین فردی می باشد که از دو بخش درون فردی و بین فردی تشکیل شده است . از جمله این مهارت های اجتماعی ، مهارت جرات ورزی و حل مساله می باشند . عده ای دیگر مهارت های اجتماعی را بر حسب اصلاحات رفتاری قابل مشاهده مانند تماس چشمی و ارتباطات کلامی و غیر کلامی مطرح می کنند (داردن و گازدا[۱۸] ، ۱۹۹۶) .