۲۰/۴/۷۱
۱۵/۹/۱۹۹۲
۱
۱۰ سال اول
۶/۱۲۸
۹/۶/۸۰
۱/۹/۲۰۰۱
۲
۳/۱۱۱
۹/۷/۸۰
۱/۱۰/۲۰۰۱
۳
۷/۱۴۵
۱۷/۸/۸۴
۸/۱۱/۲۰۰۵
۴
۱۰ سال دوم
۸/۱۱۷
۳/۷/۹۰
۲۵/۹/۲۰۱۱
۵
۵/۱۲۶
۲/۷/۹۱
۲۳/۹/۲۰۱۲
۶
اولویت انتخاب بارشها براساس تاریخهای وقوع سیل می باشد اکنون الگوهای سینوپتیک قبل از بارش و روزبارش به همراه روز بعد از بارش را مورد بررسی قرارداده شده است.
شکل شماره ۴-۱ نقشه سینوپتیک سطح زمین مورخ ۱۴/۹/۱۹۹۲ قبل از بارش
همانطور که مشاهده میشود پر فشار به سمت شرق حرکت کرده و به چندین سلول بسته تبدیل شده که هر سلول بسته یا مرکز پر فشار نواحی اطراف خود را تحت تاثیر قرار می دهند . مرکز پر فشاری با فشار مرکزی ۱۰۲۲ هکتو پاسکال در دریای سیاه قرار دارد و منطقه مورد مطالعه و کل ایران را تحت تاثیر قرار داده است. این پر فشار با حرکت ساعتگرد و چرخشی واگرا میتواند رطوبت دریافتی از دریای سیاه و خزر را به اطراف پراکنده ساخته و اگر شرایط صعود فراهم باشد بارندگی ایجاد می کند.
شکل شماره ۴-۲ نقشه سینوپتیک سطح ۵۰۰ هکتو پاسکال مورخ ۱۴/۹/۱۹۹۲قبل از بارش
سطح ۵۰۰ هکتو پاسکالی: همانطور که در شکل مشاهده میشود ناوه وسیعی بر منطقه اسکاندیناوی و روسیه و شمال اروپا گسترده شده است . محور این ناوه نسبتا شمالی – جنوبی با کمی تمایل به سمت شمال
شرقی است.کشور ایران و منطقه مورد مطالعه ( سواحل غربی جنوب دریای خزر) در قسمت جلویی ناوه و نزدیک به محور آن قرار دارند. با توجه به شکل مشاهده میشود که با شرایط موجود امکان صعود هوا فراهم است با توجه به شرایط سطح زمین که توضیح آن گذشت ، وجود هوای خنک که از عرض های جغرافیایی بالا نزول میکند و وجود پرفشار با حرکت ساعتگرد و عبور از دریای خزر و کسب رطوبت شرایط جهت بارش فراهم است.
شکل شماره ۴-۳ نقشه سینوپتیک سطح زمین مورخ ۱۵/۹/۱۹۹۲ روز بارش میزان بارش ۳/۱۰۰میلی متر
همانطور که مشاهده میشود پر فشار به سمت شرق حرکت کرده و به چندین سلول بسته تبدیل شده که هر سلول بسته مرکز پر فشار نواحی اطراف خود را تحت تاثیر قرار می دهند . مرکز پر فشاری با فشار مرکزی ۱۰۲۰ هکتو پاسکال در اتحاد جماهیرشوروی و دریای سیاه قرار دارد و منطقه مورد مطالعه و کل ایران را تحت ثیر قرار داده است. این پر فشار با حرکت ساعتگرد و چرخشی واگرا میتواند رطوبت دریافتی از دریای سیاه و خزر را به اطراف پراکنده ساخته و اگر شرایط صعود فراهم باشد بارندگی ایجاد می کند.
شکل شماره ۴-۴ نقشه سینوپتیک سطح ۵۰۰ هکتو پاسکال مورخ ۱۵/۹/۱۹۹۲ روز بارش
در سطح ۵۰۰ هکتو پاسکالی موج عمیقی در روسیه، شمال اروپا ، اسکاندیناوی و شمال مدیترانه قرار دارد. در شمال غربی ایران ناوه ای عمیق شکل گرفته با محور شمال غربی – جنوب شرقی که هر چه از عرض های جغرافیایی بالا تر به طرف عرض های پایین ارتفاع آن افزایش میابد. این افزایش ارتفاع در عرض های پایین تر ، در کشور ایران و منطقه مورد مطالعه مشهود است که باعث ایجاد امکان صعود هوا میگردد. با توجه به توضیحات سطح زمین این شرایط به خوبی در منطقه مورد مطالعه فراهم است که می تواند بارش قابل توجهی ایجاد کند.
شکل شماره ۴-۵ نقشه سینوپتیک سطح زمین مورخ ۱۶/۹/۱۹۹۲ روزبعد از بارش
در سطح زمین: همانطور که در شکل مشخص است پر فشار نسبتا بزرگی شمال اروپا را در بر گرفته است . فشار مرکزی آن ۱۰۲۳ هکتو پاسکال و در شمال اروپا قرار دارد. زبانه های این پر فشار به عرض های جغرافیایی پایین تر و منطقه خاور میانه کشیده شده است. این پر فشار با زبانه ۱۰۱۸٫۵ هکتو پاسکال از شمال غرب وارد کشور شده است. گرادیان فشار در سطح زمین نشان ی دهد که باد با سرعت قابل توجهی در بعضی مناطق از جمله شمال غرب ایران جریان دارد. شرایط پر فشار در سطح زمین معمولا با پایداری هوا همراه است مگر عاملی در سطح بالا و یا محلی سبب نا پایدار شدن آن گردد.
شکل شماره ۴-۶ نقشه سینوپتیک سطح ۵۰۰ هکتو پاسکال مورخ ۱۶/۹/۱۹۹۲ روزبعد از بارش
در سطح ۵۰۰ هکتو پاسکالی موج عمیقی در شمال اروپا ، اسکاندیناوی و شمال مدیترانه و روسیه قرار دارد. در شمال غربی ایران ناوه ای عمیق شکل گرفته با محور شمال غربی – جنوب شرقی که هر چه از عرض های جغرافیایی بالا تر به طرف عرض های پایین ارتفاع آن افزایش میابد . این افزایش ارتفاع در عرض های پایین تر ، در کشور ایران و منطقه مورد مطالعه مشهود است که باعث ایجاد امکان صعود هوا میگردد. با توجه به توضیحات سطح زمین این شرایط به خوبی در منطقه مورد مطالعه فراهم است که می تواند بارش قابل توجهی ایجاد کند.
شکل شماره ۴-۷ نقشه سینوپتیک سطح زمین مورخ ۳۰/۸/۲۰۰۱ روز قبل ازبارش
همینطور که مشاهده می شود پر فشار در طی یک روز در جهت حرکت بادهای شمالی به سمت جنوب حرکت کرده است . بطوریکه کل منطقه خاور میانه و تمام کشور ایران را در بر گفته است. اثرات این پر فشار در شمال کشور و بر روی دریای خزر با فشار ۱۰۰۳٫۵ هکتو پاسکال مشهود است . نزدیک بودن خطوط هم فشار نشان میدهد که سرعت حرکت هوا در این منطقه نسبت به اطراف بیشتر است. با حرکت این پر فشار سلول بسته ای در شمال دریای خزر ایجاد شده است که این خود عاملی است که با حرکت ساعتگرد خود رطوبت دریای خزر ا به هراطراف منتشر کند.
شکل شماره ۴-۸ نقشه سینوپتیک سطح ۵۰۰ هکتو پاسکال مورخ ۳۰/۸/۲۰۰۱ روز قبل ازبارش
در سطح ۵۰۰ هکتو پاسکالی موج عمیقی در شمال اروپا ، اسکاندیناوی و شمال مدیترانه و روسیه قرار دارد. در شمال غربی ایران ناوه ای عمیق شکل گرفته با محور غربی – شرقی که هر چه از عرض های جغرافیایی بالا تر به طرف عرض های پایین ارتفاع آن افزایش میابد . این افزایش ارتفاع در عرض های پایین تر ، در
کشور ایران و منطقه مورد مطالعه مشهود است که باعث ایجاد امکان صعود هوا میگردد. با توجه به توضیحات سطح زمین این شرایط به خوبی در منطقه مورد مطالعه فراهم است که می تواند بارش قابل توجهی ایجاد کند.
شکل شماره ۴-۹ نقشه سینوپتیک سطح زمین مورخ ۳۱/۸/۲۰۰۱ روز بارش
همینطور که مشاهده می شود پر فشار در طی یک روز در جهت حرکت بادهای غربی به سمت شرق حرکت کرده است . بطوریکه کل منطقه خاور میانه و تمام کشور ایران را در بر گفته است. اثرات این پر فشار در شمال کشور و بر روی دریای خزر با فشار ۱۰۱۸ هکتو پاسکال مشهود است . نزدیک بودن خطوط هم فشار نشان میدهد که سرعت حرکت هوا در این منطقه نسبت به اطراف بیشتر است. شرایط پر فشار در سطح زمین معمولا با پایداری هوا همراه است مگر عاملی در سطح بالا و یا محلی سبب نا پایدار شدن آن گردد.
شکل شماره ۴-۱۰ نقشه سینوپتیک سطح ۵۰۰ هکتو پاسکال مورخ ۳۱/۸/۲۰۰۱ روز بارش