(دیگار ودیگران، ۱۳۸۱: ۸۵)
۴-۲-۲-۳ ناامنیهای شیخ خزعل درجنوب ایران
یکی دیگر از شورشهای بزرگ در دوره مورد بحث، شورش عشایر عرب در خوزستان به رهبری شیخ خزعل و آشوبهای شوشتر و دزفول است. به لحاظ تاریخی قبیله بنی کعب ابتدا در جنوب شبه جزیره عربستان ساکن بودند و بعدها به عراق و سپس خوزستان کوچ کردند. شیخ خزعل که پدرش از شیوخ این قبیله بود با کشتن برادر خود، بر امور مسلط گردید. کسروی علت
پیشرفت سریع خزعل و تسلط او بر این منطقه را ناشی از ثروت هنگفت او و ارتباطش با اتابک و دربار تهران میداند که با ازدواج با خانوادههای اشراف لقب «سردار اقدس» را نیز دریافت.
(کسروی، ۱۳۱۲: ۲۰۹)
نابسامانیهای پس از انقلاب مشروطه عرصه را برای گسترش قدرت و نفوذ خزعل در خوزستان آمادهتر ساخت. جنگ جهانی و تحریکات نیروهای خارجی و فعالیت خزعل به نفع انگلیسیها، عشایر عرب منطقه را به جنبش درآورد و خوزستان را دچار تشنج نمود. با عقب نشینی نیروهای عثمانی از خوزستان، این شهر کاملاً در اختیار خزعل قرارگرفت و نیروهای انگلیسی درشهرهای مختلف مستقر و ادارات پست و عدلیه را در دست گرفتند. ظاهراً شیخ خزعل در سال۱۲۹۳ه. ش آشکارا تمایل خود را برای استقلال خوزستان بیان داشته، خود را «امیر عربستان» خواند. حتی به نظر میرسید انگلستان قبل از قرارداد ۱۹۱۹ و کودتای سوم اسفند خیال تجزیهی این منطقه از ایران را به دست خزعل دنبال میکرده است. (باستانی پاریزی، ۲۵۳۵: ۳۸۹)
اگرچه از تهران حکمرانانی به خوزستان اعزام میشدند اما قدرت واقعی در دست خزعل، عوامل او و انگلیسیها قرار داشت. رفتار شیخ خزعل با مأموران دولت در خوزستان نشانگر میزان بی اعتنایی وی به دولت مرکزی میباشد. خزعل این مأموران را زیردست و رام خود میساخت و یا آنقدر کارشکنی مینمود تا حاکم مجبور به ترک خوزستان میشد. (کسروی، ۱۳۱۲: ۲۳۳)
این نافرمانیهای خزعل تا بعداز کودتای ۱۲۹۹ و زمان رضاخان سردارسپه هم کشیده شد تااینکه به دلیل تغییرموضع انگلیس نسبت به مسائل داخلی و دولت ایران و تفاهم با رضاخان، خزعل راهی جز تسلیم نداشت و بدین ترتیب طغیان وی پایان پذیرفت. (باستانی پاریزی، ۲۵۳۵: ۴۱۳)
فصل پنجم
(بررسی کابینهها از فتح تهران تا کودتای رضاخان)
۵-۱ وضعیت کابینهها بعد از فتح تهران
همانطور که گفته شد یکی از نشانه های آشکار بی ثباتی سیاسی ایران طی سالهای پس از فتح تهران توسط مجاهدان، تغییر پی در پی کابینهها و عمرکوتاه هر یک از آنهاست؛ در برخی موارد کابینهها حتی یک هفته دوام نمیآوردند.
از یکسو ساقط شدن یک کابینه و تشکیل کابینهای جدید و از سوی دیگر تغییر پی در پی وزرا و حتی صرفاً جابجا شدن پست وزارتی آنها با یکدیگر در یک کابینه، به جای افزایش کارایی، موجبات بی ثباتی هر چه بیشتر این کابینهها را فراهم میساخت.
کوتاه مدتترین کابینههای این دوره مربوط به محمد ولی خان سپهدارتنکابنی است که از ۲۵ تیر۱۲۹۰ تا اول مرداد همان سال ادامه یافت، کابینه فتح الله خان رشتی سپهدار اعظم در ۲۷ بهمن ۱۲۹۹ تشکیل و با کودتای سوم اسفند همین سال ساقط شد. بلند مدتترین کابینههای این دوره متعلق به این افراد است: کابینه علاء السلطنه از بهمن ۱۲۹۱ تا ۱۲۹۳ و وثوق الدوله از مرداد ۱۲۹۷ تا سوم تیر ۱۲۹۹٫ (نوایی، ۲۵۳۵: ۲۱۶)
پس مشکلات یا بحرانهای موجود در دولت را با بررسی تعداد هیأت وزرایی که در طول این سالها بر روی کار آمدهاند میتوان یافت که در قسمت بعد به آن پرداخته شده است.
۵-۲ کابینهها از فتح تهران تا شکل گیری دولت مهاجرت
به دلیل وجود شرایط جامعه که در فصول قبل به آن اشاره شد کابینههای مشروطه وضعیت خوبی نداشته و با مشکلاتی مواجه بودند. جهت آشنایی با عملکرد این کابینهها پس از برکناری حکومت استبدادی محمدعلی شاه، در این قسمت به ذکر شرایط و عملکرد این کابینهها از زمان ورود مجاهدان به پایتخت و در دست گرفتن جریان امور توسط آنها تا شکل گیری دولت مهاجرت پرداخته
می شود؛ در این زمان برای نخستین بار فکر تغییر پایتخت مطرح شده و در کنار کابینهای در تهران، کابینهی دیگری در یکی از شهرهای ایران (کرمانشاه) تشکیل گردید.
۵-۲-۱ نخستین کابینه رسمی بدون رئیس الوزرا
بعد از فتح تهران به دست مجاهدین، در روز ۲۸جمادی الثانی ۱۳۲۷ه. ق/ ۲۶تیرماه ۱۲۸۸ه. ش و ژوئیه ۱۹۰۹م اولین کابینه رسمی بنابه رأی شورای عالی رجال و روحانیون، بدون رئیس الوزرا روی کار آمد و این کابینه تا روزی که محمدولی خان تنکابنی اولین کابینهی خود را البته با حضور همان وزرا تشکیل داد ادامه یافت. (ضرغام بروجنی، بی تا: ۴۱)
اعضای این کابینه که برای رسیدگی به اوضاع آشفتهی کشور به وزارت و ریاست برگزیده شدند به قرار زیر است:
عضدالملک: نایب السلطنه وزیر عدلیه: عبدالحسین میرزا فرمانفرما
وزیر مالیه: مستوفی الممالک وزیر امورخارجه: ناصرالملک
وزیرداخله: حاج علیقلی خان سردار اسعد
وزیر علوم (معارف و اوقاف): مرتضی قلی خان صنیع الدوله
وزیر تجارت: معرفی نشده وزیر جنگ: سپهدار تنکابنی
وزیر فوائد عامه: با علوم آمده وزیرپست وتلگراف: سردار منصور
از آنجا که ناصرالملک در اروپا بود، وزارت امورخارجه تا آمدن وی به میرزا اسدالله خان مشاورالسلطنه واگذار گردید. (کسروی، ۲۵۳۶: ۶۲)
پس از گذشت چندماه محمدولی خان تنکابنی ریاست دولت را به عنوان وکیل عضدالملک برعهده گرفت و در تاریخ ۹ آذر ۱۲۸۸ کابینهی جدید خود را که همان وزرای قبل بودند معرفی نمود با این تغییر که در این کابینهی ترمیمی علاءالسلطنه وزارت امورخارجه را به عهده گرفت
(هدایت، ۱۲۶۳، ۲۴۶) این کابینه مصادف شد با وضع آشفتهای که از تغییر رژیم و برچیده
شدن بساط حکومت خودکامگی و تغییر حکومت استبدادی به مشروطه پیش آمده بود.
(ضرغام بروجنی، بی تا: ۴۳)
۵-۲-۲ کابینه محمدولی خان تنکابنی
دومین مجلس شورای ملی در ماه ذیقعده سال ۱۳۲۷ با حضور احمد شاه، نایب السلطنه، ولیعهد، هیأت وزیران، سفرای خارجه، اعیان و علما گشایش یافت. تعداد نمایندگان حاضر بیش از ۶۱ تن بود (روزنامه مجلس، سال سوم، ش۳۷، ص۱)
سپس روز ۱۷ذیقعده ۱۳۲۷، سپهدار تنکابنی به عنوان رئیس الوزرا به مجلس آمد و اعضای هیأت دولت خود را بدین سان معرفی نمود:
رئیس الوزرا: سپهدار تنکابنی وزیر عدلیه: میرزاحسن خان مشیرالدوله
وزیر مالیه: وثوق الدوله وزیر امورخارجه: علاءالسلطنه
وزیر داخله: سردار اسعد وزیر علوم(معارف و اوقاف): صنیع الدوله
وزیر تجارت: معرفی نشده وزیر جنگ: سپهدار تنکابنی
وزیر فوائد عامه: با علوم آمده وزیر پست وتلگراف: سردار منصور
(ملک زاده، ۱۳۸۳، ج ۷: ۱۳۰۰)
نخستین کار ارزندهی این کابینه– همزمان با معرفی خود- تنظیم و تقدیم پروگرام یا برنامهای مکتوب و رسمی به مجلس شورای ملی بود که تا این لحظه در تاریخ دولتهای پیشین بی سابقه بود (پورآرین، ۱۳۸۵: ۱۹۸). خلاصهی پروگرام بدین شرح میباشد:
– اصلاحات قشون و نظمیه و مالیه – استقراض فوری۵۰۰ هزار لیره و تثبیت قروض خارجه
– تأسیس خزانه داری مرکزی – استخدام مستشاران خارجی و ترتیب ادارات به فرم جدید
در زمان این کابینه همانطور که در فصل دوم شرح داده شد، وکلا به دموکرات و اعتدالی تقسیم گردیدند. (هدایت، ۱۲۶۳: ۲۴۹)
نخستین ترمیم کابینه در تاریخ ۱۹ربیع الثانی ۱۳۲۸/ ۸ اردیبهشت ۱۲۸۹ بود که سپهدار به مجلس آمده و اظهار داشت: «بواسطه کسالت و خستگی، سه نفر از وزرا استعفاء نمودند و به این جهت بنده و وزیرداخله هم استعفای خود را خدمت حضرت اقدس نایب السلطنه تقدیم نمودیم و چند روز کارها تعطیل شد، این بود که به اتفاق آراء و امر مجلس مقدس و حضرت اقدس نایب السلطنه، استعفای خود را مستسرد نمودیم و کابینه همان کابینهی سابق است، لکن چون بنده و وزیر داخله سوگند یاد کرده و عهد نموده بودیم که این دو وزارتخانه را -که وزارت جنگ و وزارت داخله باشد- قبول نکنیم، حالا که قبول کردیم، وزارت جنگ و وزارت داخله با یکدیگر تبدیل شد و امیدواریم بتوانیم از عهده خدمات دولت و ملت با کمال چاکری برآئیم، و پروگرام هم همان پروگرام سابق است و بعضی پیشنهادها هم که برای اصلاح بعضی ترتیبات لازم است، تقدیم خواهد شد که در کمسیون مخصوص که از طرف مجلس معین می شود، مذاکره شود. » رئیس مجلس نیز که از این گفتار سپهدار شادمان شده بود، از اینکه در این شرایط بحرانی استعفای خود را استرداد نمودند تشکر کرد. (روزنامه مجلس، سال سوم، ش۱۰۸، ۲)
اینگونه تغییرات زیر در کابینهی جدید اعمال گشت:
وزیر امورخارجه: میرزا ابراهیم خان کاشی غفاری معاون الدوله
وزیرداخله: محمدولی خان تنکابنی وزیر تجارت: شکرالله خان معتمدخاقان
وزیر جنگ: سردار اسعد بختیاری وزیر پست وتلگراف: با تجارت آمده(پورآرین، ۱۳۸۵: ۲۱۹)
در این کابینه نیز کشمکشهای پیشین از سرگرفته شد. میان رئیس الوزرا و مجلس بر سر مسائل مالی که یکی از آنها قطع شدن حقوق دولتی غیرلازم برخی اشخاص بود سوءتفاهم پیش آمد.
(کتاب نارنجی، ۱۳۶۷، ج۴: ۹۱۶)
کشمکشهای سپهدار با مجلس و نیز برخی از وزیران، همچنان او را از ادامه کار دلسرد
میساخت، بطوری که پس از بیست روز در کابینه ترمیم حاصل شده و روز ۱۱جمادی الاول ۱۳۲۸ سپهدار در مجلس حاضر و تغییرات زیر را در اعضای کابینه اعمال نمود:
وزیر عدلیه: فتح الله خان سردار منصور وزیر تجارت: میرزا حسن خان مشیرالدوله
وزیر پست و تلگراف: میرزاشکرالله معتمدخاقان (پورآرین، ۱۳۸۵: ۲۲۷)
اما کشمکشهای مجلس با هیأت وزیران تا جایی ادامه یافت (روزنامه مجلس، سال سوم، ش۱۳۳، ۲) که سپهدار و کابینه اش استعفا داده، دوران اول زمامداریش که از فتح تهران شروع شده و بیشتر از یکسال دوام نداشت پایان یافت. (ضرغام بروجنی، بی تا: ۵۱)
۵-۲-۳ کابینه میرزاحسن خان مستوفی الممالک
بعد از چندروز که از استعفای کابینه سپهدار میگذشت، در روز ۱۸رجب۱۳۲۷/ ۳مرداد ۱۲۸۹، کابینه مستوفی الممالک به سعی و کوشش دموکراتها و سردار اسعد و پشتیبانی عموم مردم به شرح زیر تشکیل یافت:
رئیس الوزرا: مستوفی الممالک وزیر عدلیه: دبیرالملک
وزیر مالیه: حکیم الملک وزیر امور خارجه: حسنقلی خان نواب
وزیر داخله: عبدالحسین میرزا فرمانفرما وزیر علوم: معرفی نشده
وزیر تجارت: معرفی نشده وزیر جنگ: قوام السلطنه
وزیر فوائد عامه: معرفی نشده وزیر پست وتلگراف: اسدالله میرزا شهاب الدوله
(شریف کاشانی، ۱۳۶۲، ج۲: ۳۴۵)
اعتدالیها با اینکه تمایل و طرفداری دموکراتها را نسبت به کابینه مستوفی الممالک میدانستند از در مخالفت برنیامده و زعمای آنها که اکثرشان از منصوبین خانواده طباطبایی، بهبهانی و آشتیانی بودند نظر به سوابق تاریخی که با خانواده مستوفی الممالک داشتند راه سازش پیش گرفتند.