در نگاه کلی به نظر می رسد این وب سایت آن چنان که انتظار می رفت نتواند نقشی در اجتماعی شدن کودکان ایران زمین داشته باشد.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
ج: کانون توسعه فرهنگی[47]
تصاویر درج شده در بالای صفحه قوق العاده جالب و دبدنی است و در نگاه اول نظر هر بیننده ای را جلب می نماید.وجود لینک های جذاب و جالب در سمت راست صفحه از دیگر محاسن این وب سایت می باشد. گالری تصاویر این سایت در پایین و سمت راست قرارداده شده است. وجود لینک ارتباط با ما در پایین صفحه موجب شده تا بازدیدکننده بتواند به راحتی با مدیر سایت ارتباط برقرار نماید.
بخش سایر لینک ها که همانگونه که از نام آن مشخص است شامل یک سری لینک های مفید و کاربردی است که در این بخش قرارداده شده است.
اخبار سایت در نیم صفحه اصلی و پایین سایت قرارداده شده است.وقتی که روی لینکی کلیک کنیم اخبار و تصاویر مرتبط با آن لینک در مرکز صفحه به نمایش درخواهد آمد. البته لازم به ذکراست که تصاویر انتخاب شده برای هرلینک بسیار مرتبط و جذاب می باشد.
در قسمت انتشارات این سایت والدین و بزرگترهای کودکان می توانند نسبت به دریافت[48] فصلنامه ها و جزوات موجود بر روی سایت اقدام نمایند.
سایت کانون توسعه فرهنگی در صورت استفاده درست و به جا از مطالب قرارداده شده در آن می تواند نقش بسیار پررنگ و تعیین کننده در اجتماعی شدن کودکان 2تا11 ساله داشته باشد.
ح: کودک سیتی[49]
به راستی که عبارت کودک سیتی با معادل فارسی آن که همان شهر کودک می باشد، مطالبقت دارد . در واقع پس از ورود به این سایت متوجه خواهیم شد که واقعا ً وارد شهری شده ایم که ساکنان آن می توانند کودکان باشند و از آن لذت ببرند.
طراحی چشمگیر و زیبای کادر بالای عنوان صفحه اولین چیزی است که نظر بازدیدکننده سایت را جلب خواهد نمود.رنگ زمینه انتخابی بسیار زیبا و متناسب برای کودکان می باشد.وجود بنرهای گرافیکی زیبا در چهارگوشه سایت بر زیبایی و طراحی چشم نواز سایت افزوده است. مورد دیگری که نمی توان بی اعتنا از کنار آن رد شد وجود لینک آموزش رایگان در سمت چپ سایت است که کودکان با همراهی و کمک والدین خود می توانند از تور آموزشی موجود در سایت نهایت بهره و استفاده را ببرند.
وجود خبرنامه ایمیلی در سایت که از طریق آن و البته در صورت تمایل بازدیدکننده سایت و ثبت ایمیل خود در کادر مربوطه ، آخرین مطالب و اطلاعات درج شده در سایت را در ایمیل خود دریافت خواهد کرد.
معرفی سایت های مفید در سمت چپ صفحه اصلی سایت از محاسن دیگر این سایت می باشد. درواقع وقتی سایتی باعث می شود شما با یک یا چند سایت وب و متناسب با نیازتان آشنا شوید باعث پررنگ ترشدن نقش سایت مربوطه در ارائه خدمت و کمک به شما برای دستیابی به اهدافتان خواهد شد.
وجود دسته بندی در سمت چپ سایت که در آن عناوین مطالب همراه با تعداد لینک های آن قرارداده شده است یکی دیگر از محاسن بارز این وب سایت می باشد.
همچنین در این سایت بخش ویژه ای برای آموزش دروس کودکان و نمونه سوالات درس ها قرارداده شده است که این بخش را می توان برترین شاهکار این سایت دانست.
این وب سایت نقش پررنگ و فوق العاده تأثیرگذاری در اجتماعی شدن کودکان را به دوش خواهد کشید.
چ: کتابخانه دیجیتالی بین المللی کودکان[50]
این سایت به هیچ عنوان ظاهر زیبا و چشمگیری ندارد اما دسته بندی مطالب آن بسیار مرتب و جالب می باشد.تمامی مطالب و عناوین آن به زبان لاتین است وکودکان و نوجوانان تنها به واسطه ی والدین و بزرگسالان خود می توانند از این سایت بهره مند شوند.
در صورت استفاده به جا و متناسب با نیاز ، این سایت می تواند نقشی هرچند کمرنگ در اجتماعی شدن کودکان داشته باشد.
خ:بانک اطلاعات فرهنگ و ادبیات کودکان ایران[51]
نام انتخاب شده برای سایت بسیار متناسب با آن است و به نظر کودکانه می آید و کودک را وارد دنیای تازه ای می کند. همانگونه که قبلاً نیز اشاره شد یکی از موارد مهم در موفقیت یک وب سایت رنگ زمینه و طراحی صفحه اول وب سایت می باشد که رنگ زمینه این سایت بسیار جذاب و طراحی صفحه اول آن دارای سبک منحصر به فردی می باشد که در سایت های دیگر کمتر رؤیت شده است.
وجود سه لینک جذاب تحت عناوین پایگاه داده،موزه مجازی و فروشگاه که با مربع های به رنگ نارنجی کمرنگ،سبز و قرمز و در مرکز صفحه قرار دارند موجب شده که کاربر به هیچ عنوان سردرگم نشده و مسیر اصلی خود در سایت را بیابد.
ضمناً کاربر با ورود هر یک از قسمت های گفته شده قادر خواهد بود به سایر قسمت ها نیز وارد شده و از مطالب و محصولات استفاده نماید.
وجود زیر مجموعه های سایت (زیر لینک ها)در دو سمت راست و چپ باعث پدیدارشدن مطالب سایت شده است.
درج دو لینک مهم تماس با ما و ارتباط با ما هم باعث بیشتر شدن کارایی سایت و ارتباط بهتر و بیشتر بازدیدکننده و مدیر سایت خواهد شد.
در مجموع نقش این سایت در اجتماعی
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
شدن کودکان 2 تا11 ساله ایرانی بسیار مؤثر ، تأثیرگذار و پررنگ خواهد بود.
ن: وب سایت کودکانه[52]
شاهکار این سایت قراردادن دو بخش مجزا برای وب سایت می باشد. این دو بخش ، بخش های کودک و والدین نامگذاری شده است که بیننده را برای پیداکردن موارد مورد نیاز آسان تر خواهد نمود .
وجود لینک های فراوان در سمت راست و طراحی زیبا در مرکز صفحه از محاسن بارز این سایت می باشد. از دیگر بخش های جالب این سایت، بخش های فروشگاه و نرم افزارهای آموزشی می باشد.
موارد قید شده در بالا مربوط به بخش کودک می باشد.
در بخش والدین نیز که همانند بخش کودک دارای طراحی و قالب بندی جذابی می باشد،بخش هایی مانند اخبار سایت، اخبار کودک،خاطرات والدین،اخبارپزشکی،تماس با ما،آخرین مطالب پزشکی کودکان،آخرین مطالب پزشکی مادران، تغذیه،بازی با کودکان و موسیقی کودکان وجود دارد.
همچنین همانند خیلی از سایت ها ، این سایت شامل لینک های تماس با ما و عضویت در خبرنامه نیز می باشد.
این سایت نقش پررنگ و تأثیرگذاری بر اجتماعی شدن کودکان خواهد داشت.
آزمون فرضیه ها
فرضیه اول:
بین محتوی سایت های اینترنتی و اجتماعی شدن کودکان رابطه وجود دارد.
ما در بخش قبلی همین فصل به بررسی برخی سایت های اینترنتی مرتبط با کودکان پرداختیم و با بررسی که از این سایت ها انجام شد مشخص گردید تنها وب سایت هایی می توانند در اجتماعی شدن کودکان نقش و تأثیر داشته باشند که مطالب و لینک های آن برای کودکان مناسبت داشته باشد .
سایت های اینترنتی می توانند در روند اجتماعی شدن کودکان نقش داشته باشند و هیچ کس نمی تواند منکر این مسأله شود ، البته به شرطی که مطالب سایت مورد استفاده متناسب با نیاز و مطالب آن مناسب برای سن و سال مقطع سنی مورد نظر باشد.
پس این فرضیه تأیید می گردد.
فرضیه دوم:
بین تصاویر و نوشته های غیر اخلاقی در سایت ها و اجتماعی شدن کودکان رابطه وجود دارد.
والدین همیشه درصدد آن خواهند بود تا شرایطی را مهیا نمایند تا کودکانشان از شنیدن و دیدن نوشته ها و تصاویر غیراخلاقی به دور باشند، خواه در مدرسه،جامعه، استادیوم ورزشی و خلاصه هر جای دیگر. چراکه پدر و مادر کودک می دانند مسائل غیر اخلاقی آینده فرزندانشان را تحت تأثیر قرارخواهد داد.
باید گزینه ای به نام اینترنت و سایت های اینترنتی را هم به مواردی که موجب خواهد شد کودک در معرض تصاویر و نوشته های غیر اخلاقی قرار بگیرد اضافه نمود ، چراکه هم اکنون کامپیوتر و اینترنت به عنوان رسانه ای فراگیر در جامعه ما تبدیل شده و والدین بیش از پیش نگران این مسأله می باشند.
تصاویر و نوشته های غیر اخلاقی در سایت ها می توانند به شکلی ملموس تر و آشکارتر در دسترس کودک قرار گیرند و این نکته ای است که نباید از آن غافل شد.
با وجود موتورهای جستجوگر قوی در شبکه جهانی اینترنت همچون yahoo و altavista کافیست فقط عبارت کوتاه را در کادرهای متنی خواسته شده درج نمایید تا سریعاً با هزاران لینک و صفحه اطلاعات مربوط به همان موضوع روبرو شوید.
پس نتیجه می گیریم که تصاویر و نوشته های غیر اخلاقی به طور مستقیم بر اجتماعی شدن کودکان تأثیرگذار خواهند بود، در نتیجه فرضیه دوم نیز تأیید می گردد.
فرضیه سوم:
بین سایت های اینترنتی و تکامل فیزیکی و اجتماعی کودکان رابطه وجود دارد.
کودکان هم همانند سایر سنین و طبقات جامعه فقط در هنگام ضرورت به سراغ اینترنت خواهند رفت هرچند که شاید شغل بعضی افراد جامعه ایجاب نماید که در طول شبانه روز ساعت های زیادی درگیر کار با سایت ها و اینترنت باشند که این مسأله بحث و تفسیرش جداست.
سایت های اینترنتی هم همانند خیلی از ابزارهای دیگر همچون کتاب،دوستان،والدین، معلمان
مدرسه و… در روند اجتماعی شدن کودکان تأثیر گذار خواهند بود و حتی به نظر می رسد تأثیر سایر ابزار بیشتر از سایت های اینترنتی است چرا که استفاده از اینترنت به نسبت سایر ابزار خیلی کمتر می باشد و تنها درصد کمی از سایت ها مخصوص کودکان بوده و به فرایند اجتماعی شدن کودکان کمک می کند.
پس این فرضیه رد می گردد.
فرضیه چهارم:
بین نظارت وهمراهی وا لدین هنگام استفاده از سایت و روند اجتماعی شدن کودک رابطه وجود دارد.
برخی اعتقاد دارند نظارت والدین بر فرزندان مسأله ای است که پایان پذیر نیست و در دوران های مختلف زندگی ادامه دارد و تنها به تناسب رشد و گذر زمان شکل ظاهری آن تغییر خواهد کرد. در کودکی این نظارت به دلیل حساسیت ویژه ای است که والدین بر روی رفتار فرزندان خود خواهند داشت و دوست دارند رفتار آنها چیزی غیر از عرف اخلاقی و اسلامی جامعه نباشد.
در سنین کودکی والدین رفتار خاص فرزندان خود را تحت نظر و بررسی قرار می دهند. مواظب هستند که از تلویزیون فیلم ها و برنامه هایی را تماشا کنند که با روحیات آنها سازگار و مناسب سنین آنها باشد. به طور مثال والدین دوست ندارند فرزندان خردسال آنها زیاد به تماشای فیلم های اکشن مشغول شود .
اینجاست که والدین احساس می کنند که باید مواظب فرزندان خود در هنگام استفاده از اینترنت
و شبکه های خبری باشند و ضمن نظارت کمک یار آنها بوده و در راه درک مفاهیم و دسترسی به فایل های موجود در وب سایت های کودکانه یاری رسان آنها باشند.
استفاده از اطلاعات و مفاهیم خیلی از وب سایت ها بدون یاری و همراهی والدین بی فایده است و همراهی والدین در این مواقع ضروری به نظر می رسد که در ادامه این نظارت و همراهی مستمر سریع تر شدن روند اجتماعی شدن کودک می گردد.
پس این فرضیه نیز تأیید می گردد.
فصل پنجم
نتیجه گیری
پیشنهادات
منابع و مآخذ
نتیجه گیری
دنیای امروز، دنیای تلویزیون، ماهواره، کامپیوتر و اینترنت میباشد و موارد فوق چنان با سرعت وارد زندگی بشر شده و نفوذ خود را ادامه میدهند که نمیتوان از کنار آنها با بی تفاوتی گذشت بلکه باید با آنها به روش صحیح برخورد نمود تا بیشترین سود و استفاده حاصل آید. نکته قابل ذکر آن است که هم چنانکه اثرات مفید تکنولوژی جدید در کیفیت زندگی ما قابل انکار نیست ولی درصورت عدم مدیریت صحیح نیز ممکن است تأثیرات مضر آن بر زندگی کودکان و نوجوانان ما غیرقابل جبران باشد.
رشد سریع تکنولوژی در زمینه اینترنت حوزه جدیدی از توجه را به وجود آورده است. اینترنت یک منبع بی پایان اطلاعات است و فرصتی است جهت تعامل، ولی با وجود آن میتواند یک خطر واقعی برای کودکان و نوجوانانی باشد که استفاده صحیح از آن را نیاموخته اند.
اکثر والدین به فرزندان خود میآموزند که با افراد غریبه صحبت نکنند،اگر در منزل تنها هستند درب منزل را به روی کسانی که نمیشناسند باز نکنند، اگر فرد ناشناسی تلفن زد به او اطلاعات ندهند.
اکثر والدین روی این موضوع کنترل و نظارت دارند که فرزندشان با چه کسی حرف میزند؟ با چه کسی دوست است؟ کجا میرود؟ چه کتاب یا روزنامه ای را میخواند؟ اما نمیدانند که همین نظارت، کنترل و راهنمایی را باید هنگام استفاده از اینترنت اعمال کنند.
ایِنترنت می تواند برای پدر و مادران و بچه ها به یک اندازه ترسناک باشد. ترسناک برای پدر و مادران چرا که می دانند بچه ها ممکن است به مطالب نامناسب در اینترنت برخورد کنند و ترسناک برای بچه ها، چون نمی دانند به چه سایتهایی بروند. با این حال کشش اینترنت برای بچه ها مقاومت ناپذیر است.
بر اساس نتایج تحقیقاتی که اخیراً در آمریکا انجام شده ، بیشتر بچه های 8 تا 17 ساله اگر مجبور شوند بین رسانه ها ی تفریحی مانند تلویزیون ، رادیو، اینترنت و حتی تلفن یکی را انتخاب کنند، اینترنت را ترجیح می دهند.
بنابراین پرسشی که والدین با آن روبه رو هستند ، این نیست که آیا بچه ها باید از اینترنت استفاده کنند ، بلکه این است که چگونه از آن استفاده نمایند. خوشبختانه با صرف اندکی پول ، قدری وقت و آگاهی از محل شروع ، می توانید فضای اینترنتی مناسبی را برای فرزند خود در کامپیوتر شخصی خانه پدید آورید.