۲-۳-۱-۱- تأمین مالی و سرمایهگذای
مایرز (۱۹۸۹) ساختار مالی شرکتها را در بین هشت کشور صنعتی طی دوره زمانی ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۵ مورد بررسی و مقایسه قرار داد، که نتایج این بررسی به شرح زیر است:
سود انباشته، مهمترین منبع تأمین مالی همه کشورها به ویژه در انگلستان، کانادا وآمریکا است. به طوری که در آمریکا و انگلستان بیش از ۷۵ درصد سرمایه گذاریها، از طریق سود انباشته تأمین مالی شده است.
یک ارتباط معکوس بین استفاده از سود انباشته و اعتبارات بانکی وجود داشته است.
شرکتهای کوچک و متوسط نسبت به شرکتهای بزرگ از منابع خارجی بیشتری استفاده نموده و در این تأمین مالی بیشتر با بانکهای تجاری ارتباط داشته و کمتر از اوراق بهادار جهت تأمین مالی استفاده مینمایند.
سینگ[۱۰۶] و حمید[۱۰۷] (۱۹۹۲) و سینگ (۱۹۹۵) ساختار سرمایه ۵۰ کشور توسعه یافته و در حال توسعه را بررسی کردند. نتایج آنها نشان داد، شرکتهای واقع در کشورهای در حال توسعه، بیشتر از منابع خارجی برای تأمین مالی استفاده می کنند و برای افزایش خالص دارایی های خود، بیشتر به انتشار سهام جدید روی میآورند.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
لیو و همکاران[۱۰۸] (۲۰۰۳) رابطه بین بازار رقابتی محصول و نسبت بدهی را مورد بررسی قرار دادند. آن ها دریافتند که نسبت بدهی به طور مثبت و با اهمیتی به درجه رقابتی بودن بازار محصول مرتبط است. آن ها به این نتیجه رسیدند که این شرکتها از اهرم مالی به طور استراتژیکی استفاده می کنند تا ماهیت ملایم یا شدید رقابت بازار محصول را تحت تاثیر قرار دهند
اندرسون و همکاران[۱۰۹] (۲۰۰۴) در پژوهشی به بررسی رابطه بین ویژگیهای هیأت مدیره و هزینه تأمین مالی از طریق بدهی پرداخت. نتایج پژوهش وی نشان داد که هزینه تأمین مالی از طریق بدهی به طور معکوس و معناداری به اعضای غیرموظف، اندازه هیأت مدیره، اعضای غیرموظف کمیته حسابرسی و تعداد جلسات هیأت مدیره بستگی دارد.
بیدل و هیلاری (۲۰۰۶) در پژوهشی به بررسی کیفیت حسابداری و سطح سرمایه گذاری شرکتها پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که رابطه بین جریانهای نقدی ایجاد شده داخلی و سرمایه گذاری در زمانی که کیفیت حسابداری بالاتر است، ضعیفتر است. همچنین، نتایج پژوهش بیدل و هیلاری نشان داد که رابطه قوی بین کیفیت حسابداری و کارایی سرمایه گذاری در کشورهایی که تأمین مالی آنها بهوسیله صاحبان سهام انجام می شود، برقرار است. این در حالی است که این رابطه برای کشورهایی که تأمین مالی شرکتها در آنها به وسیله بانکها صورت میگیرد ضعیفتر است.
حسابداری
مکنیکولز و استیوبن (۲۰۰۸) تاثیر مدیریت سود بر تصمیمهای سرمایه گذاری شرکتها را مورد بررسی قرار دادند. یافته های آنها نشان داد که در دورهای که گزارشهای نادرست ارائه شده سرمایه گذاری بیس از حد انجام شده است اما در دوره های بعد از دوره فوق سرمایه گذاری کاهش داشته است.
هوپ و همکاران[۱۱۰] (۲۰۰۹) در پژوهشی به بررسی رابطه بین کیفیت اطلاعات حسابداری و تأمین مالی شرکتها پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که شرکتهایی که دارای شفافیت بالای اطلاعات مالی هستند از محدودیت کمتری در تأمین مالی برخوردارند.
دز[۱۱۱] (۲۰۱۰) نظریه توازی ایستا و نظریه ترجیحی بر روی ۱۲۱ نمونه از شرکتهای غیرمالی سوئدی در طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ مورد بررسی قرار داد. یافته های وی نشان داد، رفتار تأمین مالی شرکتهای سوئدی با پیشبینیهای هر دو نظریه سازگار است. طبق نتایج، در کل شرکتها و شرکتهای کوچک، رفتار تأمین مالی شرکتها با نظریه توازی ایستا مطابقت دارد. در حالیکه، شرکتهای بزرگ در تصمیمات تأمین مالی خود از نظریه ترجیحی پیروی می کنند. همچنین این پژوهش نشان داد، از آنجاییکه، در یک زمان، پیشبینیهای هر دو نظریه وجود دارد، تحت شرایط خاص، هر دو نظریه ممکن است با هم مطابقت داشته و مانعهالجمع نباشند. به طور کلی، این نظریه در شرکتهای بزرگ تائید شد.
پالگورا[۱۱۲] و یانگ[۱۱۳] (۲۰۱۱) به بررسی رابطه حاکمیت شرکتی، رقابت در بازار محصول و هزینه بدهی پرداختند. نتایج حاکی از آن است که سیستم دفاعی در خرید شرکت تنها در صنایع رقابتی باعث افزایش هزینه بدهی می شود.به طور کلی در صنایع رقابتی دارندگان اوراق قرضه به دلیل ترس از قبضه شرکت هزینه بدهی بیشتری را به شرکتها تحمیل می کنند.
لین و همکاران[۱۱۴] (۲۰۱۱) در پژوهشی به بررسی رابطه بین تمرکز مالکیت و محدودیت در تأمین مالی خارجی شرکتها پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که شرکتهای با تمرکز مالکیت بالاتر نسبت به شرکتهای با تمرکز مالکیت پایینتر از محدودیت مالی خارجی بیشتری برخوردارند.
والتا[۱۱۵] (۲۰۱۲) در پژوهشی به بررسی رابطه بین رقابت و هزینه بدهی پرداخت. نتایج حاکی از آن است شرکتهایی که در بازارهای رقابتی فعالیت می کنند، با بهره گرفتن از پرو کسیهای مختلف برای رقابت در بازار محصول و با کاهش نرخ تعرفه واردات برای دستیابی به تغییرات برونزا در محیط رقابتی شرکت، رقابت تاثیر مثبت و معناداری بر روی هزینه بدهی بانکی دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیلها نشان داد، در صنایعی که شرکتهای کوچک با رقبای مالی قوی مواجه هستند و همچنین در صنایعی که تعاملات استراتژیک زیاد بوده، اثر رقابت بر روی هزینه بدهی بیشتر است.
آترو و همکاران[۱۱۶] (۲۰۱۴) در پژوهشی به بررسی اثرات دادخواهی اوراق بهادار بر تأمین مالی برونسازمانی پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که شرکتهایی که اخیراً دارای سابقه دادخواهی اوراق بهادار هستند، به خصوص در مورد آنهایی که دادخواهی شدیدتر است، کمتر احتمال دارد که از طریق بدهی یا سهام تأمین مالی انجام دهند. افزونبر این، شواهد موجود در پژوهش آترو و همکاران حاکی از آن است که این رابطه منفی برای شرکتهای با عدم تقارن اطلاعاتی بالا، قویتر است.
سان و همکاران[۱۱۷] (۲۰۱۵) در پژوهشی به بررسی رابطه بین ساختار مالکیت، ساختار سرمایه و تصمیمهای تأمین مالی شرکتهای انگلیسی پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که یک رابطه غیریکنواخت بین مالکیت مدیریتی و نسبت بدهی وجود دارد. همچنین، نتایج پژوهش سان و همکاران نشان داد که بین مالکیت نهادی و سطح اهرم مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
۲-۳-۱-۲- کیفیت گزارشگری مالی
کوک[۱۱۸] (۱۹۸۹) به بررسی تأثیر نوع صنعت و نقدینگی بر کیفیت افشای اطلاعات پرداخت. یافته های پژوهش وی حاکی از آن است که شرکتهای غیرتجاری در مقایسه با شرکتهای تجاری، اطلاعات بیشتری را افشا می کنند. افزون بر این، نتایج پژوهش کوک نشان داد که بین نقدینگی و کیفیت افشا رابطه مثبت معناداری وجود دارد.
رافورنیر[۱۱۹] (۱۹۹۵) عوامل مؤثر بر افشای مالی (اختیاری) شرکتهای سوئیسی را مورد بررسی قرار داد. یافته های پژوهش وی حاکی از آن است که نوع صنعت برحدود افشا تأثیری ندارد.
میخائیل و همکاران[۱۲۰] (۱۹۹۹) نیز یکی از پیشگامان پژوهش در زمینه کیفیت اطلاعات مالی بوده اند. آنان در پژوهش خود نشان دادند که بازار نسبت به اعلام تغییر در سود نقدی شرکتهای دارای کیفیت سود بالا عکسالعمل نشان میدهد.
اوسه-آنسه[۱۲۱] (۲۰۰۰) عوامل مؤثر بر به موقع بودن گزارشگری مالی را مورد بررسی قرار داد. نتایج تحلیلهای توصیفی مربوط به بررسی ۴۷ شرکت غیر مالی در سال ۱۹۹۴ بیانگر آن است که ۹۸% شرکتهای مورد بررسی، در مهلت مقرر به عموم گزارش می کنند. یافته های رگرسیون نیز حاکی از آن است که اندازه، سودآوری و سابقه شرکت، رابطه معناداری با به موقع بودن گزارشهای سالانه آن دارد اما هیچگونه شواهدی دال بر وجود رابطه معنادار بین اهرم مالی و گزارشگری مالی به موقع وجود ندارد.
ریاحی بلکویی[۱۲۲] (۲۰۰۱) به بررسی عوامل مؤثر بر افشای اختیاری اطلاعات (امتیازهای ارائه شده توسط فدراسیون تحلیلگران مالی[۱۲۳]) ارائه شده به وسیله شرکتها پرداخت. یافته های پژوهش وی حاکی از آن است که رابطه مثبت معناداری بین اندازه، فرصتهای رشد (مجموعه فرصتهای سرمایه گذاری) و بین المللی بودن (نسبت سود خارجی به کل سود) با میزان افشای اختیاری اطلاعات وجود دارد.
لوبو[۱۲۴] و ژو (۲۰۰۱) در پژوهشی به بررسی رابطه بین کیفیت افشا و مدیریت سود پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که بین کیفیت افشا و مدیریت سود رابطه منفی معناداری وجود دارد؛ یعنی با افزایش مدیریت سود، کیفیت افشا کاهش مییابد.
چوا[۱۲۵] و گری[۱۲۶] (۲۰۰۲) به بررسی رابطه ساختار مالکیت و افشای اختیاری شرکتهای پذیرفته شده در بورسهای هنگگنگ و سنگاپور پرداختند. در این راستا، گزارشهای مالی سال ۱۹۹۷ برای ۶۰ شرکت چینی و ۶۲ شرکت سنگاپوری مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل رویه های گزارشگری سالانه شرکتهای مورد بررسی حاکی از آن است که میزان مالکیت غیر خانوادگی به طور مستقیم (همجهت) و میزان مالکیت خانوادگی به طور معکوسی به سطح افشای اطلاعات، مربوط است.
السعید[۱۲۷] (۲۰۰۵) تأثیر ویژگیهای خاص شرکتهای عربستان سعودی را بر میزان افشای اختیاری آنها مورد بررسی قرارداد. یافته های پژوهش وی حاکی از آن است که نوع صنعت، تأثیر با اهمیتی برمیزان افشا ندارد.
بیدل و هایلاری (۲۰۰۶) به بررسی کیفیت حسابداری و سطح کارایی سرمایه گذاری شرکتها پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که ارتباط میان جریانهای نقدی ایجاد شده داخلی و سرمایه گذاری در زمانی که کیفیت حسابداری بالاتر است، ضعیفتر است. بیدل و هایلاری، همچنین، دریافتند که بین کیفیت حسابداری و کارایی سرمایه گذاری در کشورهایی که تأمین مالی آنها از طریق صاحبان سهام انجام می شود، ارتباط قوی برقرار است. این در حالی است که این ارتباط برای کشورهایی که تأمین مالی شرکتها در آنها از طریق بانکها انجام می شود، ضعیفتر است.
فارینها[۱۲۸] و موریرا[۱۲۹] (۲۰۰۷) به بررسی سود سهام و کیفیت سود با بهره گرفتن از داده های مربوط به شرکتهای آمریکایی در طی سالهای ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۳ پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که شرکتهایی که دارای کیفیت سود بالاتری هستند، سود تقسیمی بیشتری پرداخت می کنند و برعکس. همچنین، نتایج پژوهش فارینها و موریرا نشان داد که بین کیفیت سود و افزایش سود تقسیمی از سالی به سال دیگر رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین، لی[۱۳۰] و ژائو[۱۳۱] (۲۰۰۸) در پژوهشی به بررسی اثرات عدم تقارن اطلاعاتی شرکتها بر سیاست تقسیم سود آنها پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که رابطه منفی معناداری بین عدم تقارن اطلاعاتی و سیاست تقسیم سود شرکتها وجود دارد.
بارث و همکاران (۲۰۰۸) در پژوهشی تحت عنوان استانداردهای حسابداری بین المللی و کیفیت حسابداری نشان دادند که بین مدیریت سود و کیفیت سود رابطه منفی معناداری وجود دارد.
راینزباری و همکاران[۱۳۲] (۲۰۰۹) به بررسی تاثیر کیفیت کمیته حسابرسی بر کیفیت گزارشگری مالی و هزینه های حسابرسی با بهره گرفتن از داده های مربوط به ۸۷ شرکت زلاندنویی در سال ۲۰۰۱ پرداختند. نتایج پژوهش آنان حاکی از این بود که بین کیفیت کمیته حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی ارتباط معناداری وجود ندارد. همچنین، نتایج ارتباط بسیار ضعیفی بین کیفیت کمیته حسابرسی و هزینه های پرداخت شده به حسابرسان مستقل (هزینه های حسابرسی) را نشان داد.
لیو[۱۳۳] و سان[۱۳۴] (۲۰۱۰) در پژوهش خود به بررسی رابطه بین ساختار مالکیت و کیفیت افشای اطلاعات مالی با بهره گرفتن از داده های مربوط به ۴۰۵ شرکت چینی در سال ۲۰۰۵ پرداختند. یافته های پژوهش آنان حاکی از آن است که کیفیت افشای اطلاعات در شرکتهایی که در نهایت توسط کنترلکنندگان خصوصی کنترل میشوند نسبت به شرکتهایی که در نهایت توسط دولت کنترل میشوند، پایینتر است.
چن و همکاران[۱۳۵] (۲۰۱۱) در پژوهشی به بررسی کیفیت گزارشگری مالی و کارایی سرمایه گذاری شرکتهای خصوصی در بازارهای نوظهور با بهره گرفتن از داده های ۷۹ کشور در طی سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که بین کیفیت گزارشگری مالی و کارایی سرمایه گذاری رابطه مثبت معناداری وجود دارد.
دو[۱۳۶] و ژوو[۱۳۷] (۲۰۱۲) با بیان این که عملکرد تصمیم گیری مالی تحت تأثیر اطلاعات ارائه شده است و کیفیت اطلاعات یک عامل کلیدی برای کارایی تصمیم گیری است، نشان دادهاند که یک چارچوب مبتنی بر معرفتشناسی[۱۳۸] منجر به بهبود کیفیت داده های مالی ارائه شده از سوی شرکتها می شود.
نتایج پژوهش چنگ و همکاران (۲۰۱۳) با بهره گرفتن از داده های مربوط به بازه زمانی ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۵ نشان داد که در شرکتهای آمریکایی رقابت در بازار محصول اثرات مثبتی در بهبود شاخص های کیفیت سود دارد.
گوش[۱۳۹] و تانگ[۱۴۰] (۲۰۱۵) در پژوهشی به بررسی کیفیت گزارشگری مالی در شرکتهای خانوادگی پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که کیفیت گزارشگری بهتر در شرکتهای خانوادگی، خطر حسابرسی و نیاز به سرمایه گذاری حسابرسی بزرگتر را کاهش میدهد؛ به همین دلیل است که هزینه های حسابرسی این دسته از شرکتها کمتر است.
۲-۳-۱-۳- تأمین مالی، سرمایه گذاری، کیفیت گزارشگری مالی و وثیقه
میرز و ماجولف (۱۹۸۴) در پزوهش خود به بررسی رابطه بین تأمین مالی شرکتها و تصمیم گیری های سرمایه گذاری در مواقعی که شرکتها دارای اطلاعات اضافی نسبت سرمایه گذاران هستند، پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که شرکتها در این وضعیت از صدور سهام جدید خودداری می کنند و بنابراین فرصتهای سرمایه گذاری ارزشمند را از دست میدهند. افزونبر این، نتایج پژوهش میرز و ماجولف نشان داد که در این موقعیتها، شرکتها ترجیح می دهند از طریق ایجاد بدهی تأمین مالی کنند.
فازاری و همکاران[۱۴۱] (۱۹۸۸) در پژوهشی با عنوان محدودیتهای مالی و سرمایه گذاری شرکت به بررسی نقش محدودیتهای مالی در تعیین سرمایه گذاری شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار نیویورک پرداختند. سپس، شرکتها را بر مبنای سیاستهای تقسیم سود طبقه بندی و فرض کردند که شرکتهای با نسبت بالاتر سود تقسیمی، کمتر در معرض محدودیتهای مالی قرار دارند. یافته های پژوهش آنان نشان داد که جریان نقدی بر سرمایه گذاری شرکتهای با سود تقسیمی کمتر، نسبت به شرکتهای با سود تقسیمی بیشتر، مؤثرتر است. یافته ها فرض تأثیر جریان نقدی بر سرمایه گذاری شرکت به دلیل نارساییهای بازار سرمایه را تقویت کرد.
بلک ویل[۱۴۲] و وینترز[۱۴۳] (۱۹۹۷) در پژوهش خود تحت عنوان شواهدی از ارزش اقتصادی حسابرسی در فرایند وامدهی نشان دادهاند که شرکتهای دارای گزارش حسابرسی توانسته اند از وام با نرخ بهره کمتری استفاده نمایند. نمونه انتخابی آنان مشتمل بر ۲۱۲ پرونده وام بوده است، از نظر آنها هزینه حسابرسی از مابه التفاوت نرخ سود بانکی پویش داده می شود.
عکس مرتبط با اقتصاد
جون لین و همکاران[۱۴۴] (۲۰۰۳) در پژوهشی به بررسی تجربی رابطه محتوای اطلاعاتی گزارش حسابرس و استفادهکنندگان گزارش حسابرسی طی سالهای ۱۹۹۸ تا ۱۹۹۹ پرداختند. روش پژوهش به این صورت است که یک سری صورتهای مالی به همراه دو نوع گزارش حسابرسی مقبول و مشروط در اختیار سرمایه گذاران و اعتباردهندگان قرار داده شده و از آنان خواسته شده تا نظر خود را درباره اعتبار صورتهای مالی و توصیه به سرمایه گذاری در سهام یا اعطای وام بیان نمایند. نتایج پژوهش آنان نشان میدهد گزارش مشروط تأثیر منفی بر اعتبار صورتهای مالی شرکتها میگذارد اما با این حال ارتباط معناداری بین محتوای اطلاعاتی گزارش حسابرسی و تصمیمهای اقتصادی اعتباردهندگان، سرمایه گذاران و سایر استفادهکنندگان وجود ندارد.
ویم وردچرز و تنسی استیجورز (۲۰۰۶) در پژوهش خود به بررسی عوامل وثیقه تجاری همزمان با تعیین وثیقه/تعهدات شخصی پرداختند.نتایج پژوهش آنها نشان داد که خصوصیات روابط عامل مهمتر از وثیقه به عنوان حفاظت از وام و خصوصیات قرضدهنده است و نیاز به وثیقه در طول روابط بانک – وام گیرنده کاهش می یابد؛ همچنین نتایج پژوهش ویم وردچرز و تنسی استیجورز نشان داد که علاوه بر مباحث ریسک،مباحث تجاری به توضیح درگرو گذاشتن وثیقه کمک می کند.
فردریکسون و هیلاری (۲۰۱۰) در پژوهشی به بررسی تأثیر کیفیت افشا بر رابطه بین جریانهای نقدی شرکت و ارزش دارایی ها و سرمایه گذاریها آن پرداختند. آنان از اطلاعات قبل و بعد از کاهش قابل ملاحظه قیمت نفت در سال ۱۹۸۶ استفاده کردند. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت افشای بالا باعث کاهش اثر شوک وارد شده قیمت نفت بر سرمایه گذاریها می شود.
لمن و رابرتز (۲۰۱۰) در پژوهش خود به بررسی واکنش تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری شرکتها به تغییرات در تأمین اعتبار پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که در شرکت مورد مطالعه موارد قابل جایگزین با بدهی بانکی و سرمایه محدود بودند و این عامل باعث کاهش سرمایه گذاریها شد.
لوکاس منخوف و همکاران (۲۰۱۲) در پژوهش خود راهحلی برای نیاز به وثیقه در شرایطی که وامگیرندگان فاقد دارایی کافی برای تعهد به عنوان وثیقهاند را ارائه کردند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که وامدهندگان وامهای بدون وثیقه را از طریق تضمین شخص ثالث و اعطای وام رابطه اما به وسیله اصلاح شرایط وام مانند کاهش اندازه وام به اجرا درآوردند؛ همچنین نتایج پژوهش لوکاس منخوف وهمکاران نشان داد که تضمینها نسبتاً مهمترین جایگزین هستند و نیاز به وثیقه به طور مستقل را برای اعطای وام رابطه کاهش میدهند.
چانی و همکاران (۲۰۱۲) در پژوهش خود به بررسی تأثیر ارزش دارایی های وثیقهای و تغییر در آن بر سرمایه گذاری شرکتها در بازه زمانی ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۷ پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که در صورت وجود اصطکاک تأمین مالی، شرکتها از دارایی هایی که میتوان آنها را گرو گذاشت بهعنوان وثیقه برای تأمین مالی پروژه های جدید استفاده کرد. همچنین، نتایج پژوهش چانی و همکاران نشان داد که تغییر در ارزش دارایی های وثیقهای تأثیر زیادی بر سرمایه گذاری شرکتها دارد.
یانگ[۱۴۵] (۲۰۱۴) در پژوهش خود به بررسی رابطه بین کیفیت حسابرسی شرکتها و ارزش وثیقه وامهای آنها پرداخت. نتایج پژوهش وی نشان داد که بین کیفیت حسابرسی و میزان وثیقههای مورد نیاز رابطه منفی و معنادار وجود دارد؛ افزونبر این، نتایج پژوهش یانگ نشان داد که این رابطه منفی در شرکتهایی که سهامداران بزرگ قادر به کنترل فعالیتهای شرکت هستند و میزان جدایی کنترل و مالکیت بیشتر است، ضعیفتر میباشد.
بالاکریشنان و همکاران (۲۰۱۴) در پژوهش خود به بررسی رابطه بین سرمایه گذاری، تأمین مالی و کیفیت گزارشگری مالی شرکتها در شرایط تغییر در ظرفیتهای تأمین مالی (ارزش دارایی های وثیقهای) پرداختند. همچنین، آنان این موضوع را مورد بررسی قرار دادند که آیا کیفیت گزارشگری مالی شرکتها تحت تأثیر تغییر در ظرفیتهای تأمین مالی آنها قرار میگیرد. نتایج پژوهش بالاکریشنان و همکاران نشان داد که تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری شرکتهای با کیفیت بالای گزارشگری مالی نسبت به شرکتهای با کیفیت پایین گزارشگری مالی، کمتر از تغییر در ارزش دارایی های وثیقهای تأثیر میپذیرد. به عبارت دیگر، کیفیت گزارشگری مالی نقش تعدیلکنندگی بر رابطه بین تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری با تغییر در ارزش دارایی های وثیقهای ایفا می کند. افزونبر این، نتایج پژوهش آنان نشان داد که در صورت کاهش ظرفیتهای تأمین مالی شرکتها، آنها کیفیت گزارشگری خود را بهبود میبخشند.
۲-۳-۲- پژوهشهای انجام شده در داخل کشور
۲-۳-۲-۱- تأمین مالی و سرمایه گذاری
طبیبیان و سوری (۱۳۷۵) روند شکل گیری سرمایه گذاری بخش خصوصی در اقتصاد ایران را مورد مطالعه و بررسی قرار دادند و بر مبنای الگوی نئوکلاسیک، بر اثرات ناشی از سه متغیر تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم به منزله جانشینی مناسب برای هزینه فرصت سرمایه گذاری و نسبت نرخ ارز در بازار غیررسمی به نرخ رسمی آن، تمرکز داشتند. به دلیل نبود بازار سرمایه منسجم در کشور و نرخ بهرهای که منعکسکننده عرضه و تقاضای منابع مالی باشد، آنها از نرخ تورم به عنوان هزینه فرصت سرمایه گذاری استفاده کرده اند و از نسبت نرخ ارز غیررسمی به قیمت رسمی ارز، به عنوان معیاری برای ثبات سیاست های اقتصادی دولت استفاده نموده اند. بر اساس برآوردهای الگوی آنها، سرمایه گذاری واقعی بخش خصوصی در ایران، نسبت به افزایش در درآمد واکنشی مثبت و معنادار و نسبت به افزایش هزینه فرصت، نرخ تورم و نیز نسبت به حاشیه ارزی واکنشی منفی و معنادار نشان می دهد.
ابزری و همکاران (۱۳۸۶) در پژوهشی به بررسی و تجزیه و تحلیل روشهای تأمین مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که با وجود عدم تفاوت معنادار بین استفاده از روشهای مختلف تأمین مالی (سود انباشته، سهام و بدهی) بین شرکتهای مورد مطالعه، بین نحوه تأمین مالی شرکتها و اندازه آنها رابطه معناداری وجود دارد و با گسترش اندازه شرکتها، استفاده از سود انباشته و سهام برای تأمین مالی افزایش مییابد.
مدرس و محمدی (۱۳۸۸) تأثیر مدیریت سود در تصمیمهای سرمایه گذاری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در صنایع مختلف را بررسی نمودند. در دوره مورد بررسی (۱۳۸۴-۱۳۸۰) ۱۶۶ شرکت از صنایع مختلف انتخاب شدند. سپس با بهره گرفتن از شاخص ایکل این شرکتها به دو گروه شرکتهای دستکاریکننده سود (۹۳ شرکت) و غیردستکاریکننده سود (۷۳ شرکت) طبقه بندی شدند. نتایج بررسی نشان داد که شرکتهای دستکاریکننده سود در دوره دستکاری سود سطح سرمایه گذاری بالاتری نسبت به فرصتهای سرمایه گذاری مورد انتظار ندارند. همچنین، این شرکتها در دوره مالی بعد نیز سطح سرمایه گذاری پایینتری از فرصتهای سرمایه گذاری مورد انتظار نداشته اند اما نتایج تحقیق در کل گویای این مطلب است که در شرکتهای مورد مطالعه مدیرت سود اعمال می شود.
شورورزی و همکاران (۱۳۸۹) در پژوهشی به بررسی رابطه بین فرصتهای سرمایه گذاری و سیاستهای تقسیم سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که بین فرصتهای سرمایه گذاری و سیاستهای تقسیم سود رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.
سلیمانی امیری و فرشی (۱۳۹۱) در پژوهش خود به بررسی اثر تأمین مالی از طریق بانک و اهداف مالیاتی بر رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و کارایی سرمایه گذاری پرداختند. نتایج پژوهش آنان با بهره گرفتن از اطلاعات مالی ۱۳۴ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۸ نشان داد که کیفیت گزارشگری مالی شرکتهایی که عمدتاً از بانک تأمین مالی می کنند با سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از حد رابطه منفی دارد؛ افزونبر این، نتایج پژوهش سلیمانی امیری و فرشی نشان داد که در شرایط فشار مالیاتی کیفیت گزارشگری مالی با سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از حد رابطه مثبت دارد؛ بنابراین در شرایط فشار مالیاتی کیفیت گزارشگری مالی باعث افزایش کارایی سرمایه گذاری نمی شود.
ستایش و همکاران (۱۳۹۲) در پژوهشی به بررسی رابطه بین کیفیت اطلاعات حسابداری و محدودیت در تأمین مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که بین کیفیت اقلام تعهدی و رشد در کیفیت اقلام تعهدی با محدودیت در تأمین مالی رابطه منفی معناداری وجود دارد اما بین کیفیت افشای شرکتها و رشد در میزان کیفیت افشا با محدودیت در تأمین مالی آنها رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین، نتایج پژوهش نشاندهنده آن است که بین تمرکز مالکیت با محدودیت در تأمین مالی رابطه مثبت معناداری وجود دارد در حالی که بین اندازه شرکتها و محدودیت درتأمین مالی آنها رابطه منفی معناداری وجود دارد. اما بین عمر شرکتها و محدودیت در تأمین مالی آنها رابطه معناداری وجود ندارد.
خواجوی و گرگانیفیروزجاه (۱۳۹۲) در پژوهشی به بررسی رابطه بین ویژگیهای هیأت مدیره و روشهای تأمین مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که بین اندازه هیأت مدیره و تأمین مالی داخلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، بین استقلال هیأت مدیره و درصد مالکیت اعضای هیأت مدیره با تأمین مالی خارجی رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
۲-۳-۲-۲- کیفیت گزارشگری مالی
نوروش (۱۳۷۷) در پژوهشی به بررسی رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و تعداد حسابداران آموزش دیده در واحدهای تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. وی با بررسی رابطه بین استخدام تعداد بیشتر حسابداران آموزش دیده و کیفیت گزارشگری مالی نشان داد که شواهدی دال بر کیفیت برتر سیستم گزارشگری مالی در شرکتهایی که از حسابداران آموزش دیده بیشتری استفاده می کنند، نسبت به سایر شرکتها، وجود ندارد.
خواجوی و ناظمی (۱۳۸۴) طی پژوهشی به بررسی ارتباط بین کیفیت سود و بازده سهام با تأکید بر نقش ارقام تعهدی پرداختند و به این نتیجه رسیدند که میانگین بازده سهام شرکتها، تحت تأثیر میزان ارقام تعهدی و اجزای مربوط به آن قرار نمیگیرد.
قائمی و وطن پرست (۱۳۸۴) نقش اطلاعات حسابداری در کاهش عدم تقارن اطلاعاتی را با بهره گرفتن از داده های مربوط به ۱۲۱ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۳ مورد بررسی قرار دادند. نتایج حاصل از پژوهش آنان نشان داد که عدم تقارن اطلاعاتی در بورس اوراق بهادار تهران بین سرمایه گذاران وجود داشته و این امر در دوره های قبل از اعلان سود به مراتب بیشتر از دوره های پس از اعلان سود است. همچنین، مشخص شد که عدم تقارن اطلاعاتی با حجم مبادلات و قیمت سهام مرتبط بوده است؛ به طوری که در دوره قبل از اعلان سود حجم مبادلات افزایش یافته و قیمت سهام شرکتها نیز دچار نوسان شدند.
کرمی و همکاران (۱۳۸۵) در پژوهشی به بررسی رابطه بین کیفیت سود و افزایش سرمایه از محل مطالبات سهامداران در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که هیچ رابطه معناداری بین کیفیت سود و افزایش سرمایه از محل مطالبات سهامداران وجود ندارد.
احمدپور و احمدی (۱۳۸۷) در پژوهش خود از ویژگیهای کیفی اطلاعات مالی برای ارزیابی کیفیت سود استفاده کردند و به این نتیجه دست یافتند که ضریب واکنش سود و همچنین قدرت توضیحی رگرسیون قیمت- سود، در پرتفوی شرکتهای با کیفیت سود بالا نسبت به شرکتهای با کیفیت سود پایین به طور معناداری بیشتر است.
سجادی و همکاران (۱۳۸۸) به بررسی ارتباط بین پنج ویژگی غیرمالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با کیفیت گزارشگری مالی با بهره گرفتن از اطلاعات مربوط به ۴۰ شرکت در طی سال های ۱۳۸۵-۱۳۸۶ پرداختند. نتایج پژوهش آنان نشان داد که اندازه شرکت، عمر شرکت و نوع صنعت رابطه مثبت معنادار و ساختار مالکیت رابطه منفی با کیفیت گزارشگری مالی دارد اما رابطه نوع موسسه حسابرسی با کیفیت گزارشگری مالی از لحاظ آماری معنادار نبود.
عربمازاریزدی و طالبیان (۱۳۸۸) در پژوهشی به بررسی کیفیت گزاررشگری مالی، خطر اطلاعاتی و هزینه سرمایه با بهره گرفتن از داده های ۹۷ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سالهای ۱۳۸۰ الی ۱۳۸۴ پرداختند. نتایج پژوهش آنان بیانگر آن است که هزینه سرمایه (هزینه بدهی و هزینه حقوق صاحبان سهام) شرکتهای با کیفیت اقلام تعهدی بالا، بیشتر است. همچنین، بر اساس یافته های این پژوهش تأثیر کیفیت اقلام تعهدی اختیاری بر هزینه سرمایه بیشتر از تأثیر کیفیت اقلام تعهدی غیراختیاری بر هزینه سرمایه شرکتها است.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت fotka.ir مراجعه نمایید.