D*B
۹
۰۸۴۰/۰ ۱۷/۵
۸۸۱۹/۰ ۱۷/۲۴۷
۰۸۲۰/۰ ۱۶/۱۴
۹۵۵۹/۰ ۹۱/۱۰۸
خطای فرعی (Eb)
۳۶
۹۰/۱۰
۵۰/۲۰۸۲
۶۶/۲۹
۵۶/۱۲۸۷
ضریبتغییرات (درصد)
۶۷/۱۷
۹۷/۱۰
۸۶/۲
۰۶/۸
توان سمت راست بالا نشان دهنده سطح احتمال خطاست
شکل ۴-۱ تأثیر تاریخ کاشت بر شاخص سطح برگ
شکل ۴-۲ تأثیر مصرف بُر بر شاخص سطح برگ
۴-۱-۲ درصد محتوای نسبی آب برگ در مرحله ۵۰ درصد گلدهی
درصد محتوای نسبی آب برگ تحت تأثیر تیمار تاریخ کاشت در سطح احتمال خطای یک درصد قرار گرفت (جدول۴-۱). مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که تاریخ کاشت ۲۷ آبان با میانگین ۳۵/۷۹ درصد و تاریخ کاشت ۹ دی با میانگین ۰۷/۶۵ درصد بهترتیب بیشترین و کمترین درصد محتوای نسبی آب برگ را به خود اختصاص دادند (شکل۴-۳).
از آنجایی که مقدار نسبی آب برگ با حجم سلول رابطه دارد یک بازتاب مناسبی از توازن میان عرضه آب به برگ، پتانسیل آب برگ و بالاخره وضعیت رطوبتی گیاه است (مارتینز[۶۹] و همکاران، ۲۰۰۵). با افزایش دمای هوا، دمای برگ نیز افزایش مییابد. افزایش دمای برگ سبب می شود تا فشار بخار اشباع برگ به شدت بالا رود و در اثر افزایش اختلاف فشار بخار بین برگ و هوا، سرعت تعرق نیز افزایش مییابد (سلطانی و فرجی، ۱۳۸۶). نتایج این آزمایش با نتایج بالوتا[۷۰] و همکاران (۲۰۰۷) و بهار[۷۱]و همکاران (۲۰۰۸) همخوانی داشت.
شکل ۴-۳ تأثیر تاریخ کاشت بر درصد محتوای نسبی آب برگ
۴-۱-۳ دمای سایهانداز در مرحله گلدهی
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ کاشت دیرهنگام بهعنوان تنش حرارتی در سطح احتمال خطای یک درصد معنیدار بود (جدول۴-۱). شکل (۴-۴) نشان میدهد که بیشترین دمای سایهانداز در تاریخ کاشت ۹ دی با میانگین ۹۲/۳۵ درجه سانتی گراد و کمترین مقدار در تاریخ کاشت ۲۷ آبان با میانگین ۶۰/۲۰ درجه سانتی گراد است. این موضوع نشان دهنده افزایش دما سایهانداز در مرحله گلدهی بیش از حد بهینه کلزا در اثر تاریخهای کاشت ۱۲ آذر، ۲۶ آذر و ۹ دی است. زیرا همانطور که موریسون و استوارت[۷۲] (۲۰۰۲) گزارش کرده اند حداکثر دمای مناسب کلزا حدود ۲۷ درجه سانتی گراد است. بنابراین مشخص میگردد که در آزمایش حاضر، تنش گرمایی در اثر تأخیر در کاشت بروز یافته و کاهش عملکرد ناشی از آن قابل انتظار بوده است.
با توجه به اینکه تأخیر در کاشت موجب کاهش فرصت رویشی و تجمع مواد ذخیرهای میگردد، در نتیجه سطح برگ گیاه و ارتفاع آن کاهش مییابد و موجب افزایش دمای سایهانداز میگردد. بالوتا و همکاران (۲۰۰۷) و بهار و همکاران (۲۰۰۸) نیز بیان نمودند که با تأخیر در کاشت به دلیل مواجه شدن شرایط رشد گیاه با دمای بالاتر میزان دمای سایهانداز افزایش مییابد.
شکل ۴-۴ تأثیر تاریخ کاشت بر دمای سایه انداز
۴-۱-۴ پایداری غشاء در مرحله ۵۰ درصد گلدهی
پایداری غشاء تحت تأثیر تیمار تاریخ کاشت در سطح احتمال خطای یک درصد قرار گرفت (جدول۴-۱). مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که تاریخ کاشت ۲۷ آبان با میانگین ۲۹/۸۳ درصد و تاریخ کاشت ۹ دی با میانگین ۵۵/۶۳ درصد بهترتیب بیشترین و کمترین پایداری غشاء را داشتند (شکل ۴-۵).
شکل ۴-۵ تأثیر تاریخ کاشت بر پایداری غشاء
در شرایط تنش در غشاء سلول، اسیدهای چرب غیر اشباع تولید می شود که به خواص و ساختمان غشا آسیب میزنند و به این ترتیب، موجب افزایش در نفوذپذیری و کاهش پایداری غشا می شود و خروج محلول را افزایش میدهد که نتیجه آن افزایش هدایت الکتریکی است (پاتر[۷۳]، ۱۹۹۹). دمای بالا، حرکت مولکولها را تسریع کرده، پیوند داخل ماکرومولکولها را سست نموده، لذا سیالیت دو لایه چربی غشا به دلیل تجزیه پروتئینها یا افزایش میزان اسیدهای چرب غیراشباع افزایش مییابد (ساچنکو[۷۴] و همکاران، ۲۰۰۲).
۴-۱-۵ فعالیت آنزیم پراکسیداز در مرحله ۵۰ درصد گلدهی
تاریخ کاشت، بُر و اثر متقابل آنها بر فعالیت آنزیم پراکسیداز در سطح احتمال خطای یک درصد معنیدار بود (جدول۴-۲). برشدهی اثر متقابل نشان میدهد که مصرف بُر در تاریخهای کاشت ۱۲ آذر، ۲۶ آذر و ۹ دی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بودند (جدول۴-۳). مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که در تاریخ کشت ۲۷ آبان بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در مصرف بُر به صورت خاک کاربرد با میانگین ۰۹/۱ میکرومول بر دقیقه بر میلیگرم پروتئین بدست آمد. همچنین در دو تاریخ کاشت ۱۲ و۲۶ آذر بیشترین میزان فعالیت با میانگین ۲۶/۱ و ۷۲/۱ میکرومول بر دقیقه بر میلیگرم پروتئین در مصرف بُر به صورت محلولپاشی در مرحله رزت مشاهده شد. در تاریخ کاشت ۹ دی بیشترین میزان فعالیت در مصرف بُر به صورت خاک کاربرد با میانگین ۶۶/۲ میکرومول بر دقیقه بر میلیگرم پروتئین مشاهده شد. کمترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در همه تاریخهای کاشت به تیمار شاهد اختصاص پیدا کرد (جدول۴-۴).
تنش گرما باعث تولید گونه های فعال اکسیژن میگردد (ایکسیو[۷۵] و همکاران، ۲۰۰۸). تجمع این مواد موجب خسارت زدن به لیپید غشا می شود که می تواند در نهایت موجب مرگ سلول گیاه شود (ملاسیوتیس[۷۶] و همکاران، ۲۰۰۶). گیاهان آنتی اکسیدانهای آنزیمی و غیر آنزیمی را جهت خنثی کردن این مواد تولید می کنند. یکی از این آنتیاکسیدانهای آنزیمی پراکسیداز است که بُر می تواند فعالیت این آنتیاکسیدان را افزایش دهد. بنابراین خسارت گونه های فعال اکسیژن را کاهش می دهند و از این طریق باعث کاهش خسارت دما شوند (واریچ[۷۷] و همکاران، ۲۰۱۱).
جدول ۴-۲ تجزیه واریانس صفات فیزیولوژیک