مدل یک نشان می دهد که ۴۹ درصد تغییرات متغیر موفقیت پروژه، توسط عوامل ده گانه موفقیت مدیر پروژه تبیین می شود.
فصل پنجم
نتیجه گیری
و
پیشنهادات
۵-۱مقدمه
در رابطه با عوامل کلیدی موفقیت پروژه در داخل و خارج از کشور تحقیقات زیادی انجام شده است، اما تعیین عواملی از عوامل کلیدی موفق مدیر پروژه بر موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات، تاکنون در داخل کشور فعالیت چندانی انجام نشده است . در فصل اول، کلیات پژوهش شامل شرح موضوع و زمینه پژوهش، سؤالاتی که محقق در جستجو ی پاسخ به آنهاست، اهداف و سابقه تحقیق، فرضیه های پژوهش، کاربردها و مزایای حاصل از پژوهش، روش انجام تحقیق، ابزار گردآوری اطلاعات، جامعه آماری و قلمرو زمانی و مکانی تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است . فصل دوم بررسی ادبیات موضوع می باشد که در این فصل عوامل کلیدی موفق مدیرپروژه، عوامل موفقیت پروژه، در تحقیقات پژوهشگران قبلی مورد بررسی قرار گرفته است . در فصل سوم روش انجام تحقیق و طراحی مدل عوامل کلیدی موفق مدیر پروژه جهت موفقیت پروژه ارائه شده است. در فصل چهارم، تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری ۲۰SPSS انجام شده است. مطالب این فصل به نتایج و یافته های پژوهش، مدل نهایی تحقیق، محدودیت های تحقیق و پیشنهادات برای مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم ( نور ) و تحقیقات آتی اختصاص یافته است.
۵-۲ نتایج و دستاوردهای حاصل از تحقیق:
در این بخش نتایج و یافته های تحقیق جهت تایید یا رد فرضیه های فرعی و اصلی ارائه میگردد. قبل از اعلام نتایج تحقیق به بررسی مقدار میانگین متغیرهای مستقل و وابسته در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم ( نور ) می پردازیم:
۵-۲-۱ فرضیه های فرعی :
فرضیه فرعی اول: مهارت مدیریت مدیر پروژه، بر موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات ، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
H0 : مهارت مدیریت بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری ندارد
H1 : مهارت مدیریت بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
با توجه به نتایج آزمون رگرسیون که sig= 0.0005 می باشد و چون sig< 0.05 می باشد رابطه مثبت و معناداری بین مهارت مدیریت و موفقیت پروژه نشان داده شد.
از آزمون رگرسیون ساده میتوان نتیجه گرفت که مهارت مدیریت تاثیر مثبتی بر موفقیت پروژه دارد. پس فرضیه H0 رد می شود. مقدار ضریب تعیین ( R Square ) حاصل شده بین مهارت مدیریت وموفقیت پروژه، بیانگر این مطلب است که ۱۵ % از تغییرات موفقیت پروژه، تحت تاثیر مهارت مدیریت مدیر پروژه می باشد و در نتیجه فرضیه فرعی اول تایید میشود.
دانیل گلمن(۱۹۹۵) با چاپ کتابی تحت عنوان هوش هیجانی، شهرت یافت، او در این کتاب بحثهای مهارت مدیریتی را مطرح کرده است که یکی از عوامل موفق مدیران در زمینه های کاری خودشان، مهارت مدیریت آنها می باشد(آذر، ۱۳۸۸).
فرضیه دوم: روش مدیریت مدیر پروژه، بر موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات ، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
H0 : روش مدیریت بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری ندارد.
H1 : روش مدیریت بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
با توجه به نتایج آزمون رگرسیون که sig= 0.0005 می باشد و چون sig< 0.05 می باشد رابطه مثبت و معناداری بین روش مدیریت و موفقیت پروژه نشان داده شد.
از آزمون رگرسیون ساده میتوان نتیجه گرفت که روش مدیریت تاثیر مثبتی بر موفقیت پروژه دارد. پس فرضیه H0 رد می شود. مقدار ضریب تعیین ( R Square ) حاصل شده بین روش مدیریت وموفقیت پروژه، بیانگر این مطلب است که ۱۹ % از تغییرات موفقیت پروژه، تحت تاثیر روش مدیریت مدیر پروژه می باشد و در نتیجه فرضیه فرعی دوم تایید میشود.
همدانی(۱۳۸۰)، چالشهایی در رابطه با روش مدیریت مطرح کرده که سازمانها باید به این موارد اهمیت بدهند :
اهداف مدیریتی عمده و روشنی ایجاد کنند تا تیم های پروژه با عملکرد متقابل را حمایت و تشویق به کار کنند.
بعنوان یک تیم مدیریت ارشد با یکدیگر همکاری کنند و اواولویتهای روشنی را مشخص کنند.
یکی از رویکردهای درست در شرکتهای بین المللی تمایل به روش مدیریت پروژه است(همدانی،۱۳۸۰).
فرضیه سوم: مدیریت زمان مدیر پروژه، بر موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات ، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
H0 : مدیریت زمان بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری ندارد
H1 : مدیریت زمان بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
با توجه به نتایج آزمون رگرسیون که sig= 0.0005 می باشد و چون sig< 0.05 می باشد رابطه مثبت و معناداری بین مدیریت زمان و موفقیت پروژه نشان داده شد.
از آزمون رگرسیون ساده میتوان نتیجه گرفت که مدیریت زمان تاثیر مثبتی بر موفقیت پروژه دارد. پس فرضیه H0 رد می شود.مقدار ضریب تعیین ( R Square ) حاصل شده بین مدیریت زمان وموفقیت پروژه، بیانگر این مطلب است که ۲۵ % از تغییرات موفقیت پروژه، تحت تاثیر مدیریت زمان مدیر پروژه می باشد و در نتیجه فرضیه فرعی سوم تایید میشود.
در نگرش های جدید مدیریتی، متخصصان معتقدند که یکی از شروط لازم برای اثربخش مدیران، اعمال “مدیریت زمان” است، بطوریکه لاکت[۱۴](۱۳۷۳) کلید خودراهبری و اثربخش را عامل مدیریت زمان می داند. او کنترل وقت را برای هر مدیری که بخواهد در کارش به نتیجه اساسی برسد امری حیاتی می شمرد.
همچنین متخصصان دیگری که به طور اخص در زمینه مدیریت زمان مطالعه و پژوهش می کنند عبارتند از:الک مکنزی[۱۵](۱۹۲۸)،آلن لیکین[۱۶](۱۹۷۳)،ماریون های نس[۱۷](۱۹۸۷)و پیتر فراست[۱۸](۱۹۷۱) که به ترتیب مبانی نظری خویش را در کتابهای"دامهای زمان"،"چگونه زمان و زندگی خود را کنترل کنید"،"اصول و فنون مدیریت زمان“و “مدیریت زمان” ارائه کرده اند.آنها معتقدند که مهمترین و گرانبها ترین دارایی یک سازمان کارکنان آن هستند و گرانبهاترین دارایی یک انسان نیز زمان بسیار کوتاهی است که در طول زندگی در اختیار دارد.بنابراین زمان جزء نادرترین منابعی است که چنانچه بدرستی مورد استفاده قرار گیرد،تغییرات و تحولات به موقع را در تمام ارکان سازمانی بوجود می آورد.(معین،۱۳۷۳).
فرضیه چهارم: تسلط به موضوع پروژه مدیر پروژه، بر موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات ، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
H0 : تسلط به موضوع پروژه بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری ندارد.
H1 : تسلط به موضوع پروژه بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
با توجه به نتایج آزمون رگرسیون که sig= 0.0005 می باشد و چون sig< 0.05 می باشد رابطه مثبت و معناداری بین تسلط به موضوع پروژه و موفقیت پروژه نشان داده شد.
از آزمون رگرسیون ساده می توان نتیجه گرفت که تسلط به موضوع پروژه تاثیر مثبتی بر موفقیت پروژه دارد. پس فرضیه H0 رد می شود. مقدار ضریب تعیین ( R Square ) حاصل شده بین تسلط به موضوع پروژه و موفقیت پروژه، بیانگر این مطلب است که ۱۸ % از تغییرات موفقیت پروژه، تحت تاثیر تسلط به موضوع پروژه مدیر پروژه می باشد و در نتیجه فرضیه فرعی چهارم تایید می شود.
غفاری(۱۳۸۹) یکی از مهارتهای عمومی و کلیدی برای مدیران پروژه را توانایی حل مساله دانسته است. در واقع تسلط بر موضوع پروژه می تواند توانایی حل مسئله را در پی داشته باشد. مهارت شناسایی و تعریف مشکل، تعیین عوامل جایگزینی و تجزیه و تحلیل عوامل و تصمیم گیری جهت حل مسئله.
فرضیه پنجم : مدیریت کیفیت مدیر پروژه، بر موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات ، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
H0 : مدیریت کیفیت بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری ندارد.
H1 : مدیریت کیفیت بر موفقیت پروژه، تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
با توجه به نتایج آزمون رگرسیون که sig= 0.002 می باشد و چون sig< 0.05 می باشد رابطه مثبت و معناداری بین مدیریت کیفیت و موفقیت پروژه نشان داده شد.