هموارسازی سود ،توانایی سود در پیش بینی سود دوره های آتی را افزایش می دهد،اما توانایی سود در پیش بینی ااقلام تعهدی آتی را افزایش نمی دهد
اعتمادی، حسین و جوادی مژده محمد علی
۸۹
عوامل موثر در ارتباط بین هموارسازی سود و سو دآوری شرکت ها
میزان سود آوری شرکت ها بر هموارسازی سود آنها تاثیر گذار است.این موضوع ممکن است از این واقعیت ناشی شده باشد که وجود نوسان در جریان سود ،تاثیر نامطلوب شدیدتری بر این نوع شرکت ها دارد
۲-۱۶-تحقیقات خارجی و داخلی در زمینه نسبت مالی اهرمی
۲-۱۶-۱ تحقیقات خارجی
بارلف در سال ۱۹۹۰ در تحقیق به عنوان “بررسی محتوای اطلاعاتی نسبت های گردش وجوه نقد”به مقایسه محتوی فزاینده اطلاعاتی نسبت های صورت گردش وجوه نقد با محتوایاطلاعاتی نسبت های حاصل از صورت سود وزیان و ترازنامه پرداخت.نتیجه تحقیق به شرح ذیل است :”نسبت های مالی استخراج شده از صورت گردش وجوه نقد در مقایسه با نسبت مالی اهرمی استخراج شده از صورت سود و زیان و ترازنامه ارتباط بیشتری با بازده سهام دارند”
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
دیتر و همکاران(۱۹۹۸)طی تحقیقی تاثیر نقدینگی را بر روی نرخ بازده یهام مورد بررسی قرار دادند. در این تحقیق نرخ گردش موجودی کالا به عنوان معیار اندازه گیری نقدی مورد استفاده قرار گرفت .دوره زمانی تحقیق از سال ۱۹۶۳-۱۹۹۱ بود. خط رگرسیون مقطعی بین نرخ بازده سهام (متغییر وابسته)و تغییر نرخ گردش موجودی کالا به عنوان متغییر نرخ بازده سهام (متغییر وابسته)و تغییر نرخ گردش موجودی کالا به عنوان متغییر مستقل ایجاد شد.نتایج نشان دادند که گردش موجودی کالا به عنوان متغییر مستقل ایجاد شد. نتایج نشان دادند که گردش موجودی کالا به طور منفی با نرخ بازده سهام در ارتباط می باشد.
مطالعات انجام شده داخلی
عبدلی(۱۳۷۹)رابطه بین نسبت بدهی و بازده سهام بررسی کرد.مساله اصلی این تحقیق بررسی شکل گیری تئوری ساختار سرمایه و نیز اثر تغییر در آن با بهره گرفتن از اهرم ،بر ارزش سرکت در بازار بورس تهران بود.علوه بر این میزان حساسیت و عکس العمل بازار سرمایه نسبت به ریسک شرکت ها به دلیل استفاده آنها از بدهی در ساختار سرمایه خود،مورد بررسی قرار گرفت.تحقیق در دوره زمانی ۱۳۷۵ تا۱۳۷۸ بوده در چهار گروه از صنایع خاص همچون داروسازی ، نساجی ،سیمانو لوازم خانگی انجام شد.نتایج تحقیق نشان داد که فقط در صنعت داروسازی ،بین نسبت بدهی و بازده مورد انتظاررابطه مستقیم و با اهمیت وجود داردو برای بقیه صنایع ارتباط ضعیف بوده یا اصلا وجود ندارد.
دکتر تقی بهرام فر و نقی فاظلی تحقیقی با عنوان “بررسی رابطه شاخص نقدینگی و ارزشیابی با بازده سهام “انجام دادند.این تحقیق در سالهای۱۳۷۶ الی۱۳۷۸و در شرکتهای پذیرفته شده در بورسی اوراق بهادار تهران صورت پذیرفته است.در تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده است.تعداد ۳۰نمونه از شرکت های سودده و فاقد ماده۱۴۱ قانون تجارتانتخاب شده اند.برا تحقیق اطلاعات از آماره t ودرسطح اطمینان۹۵ درصد استفاده شده است.
۱۷-۲- خلاصه فصل
فصل حاضر به تفصیل راجع به ادبیات تحقیق بحث گردید و مباحثی نظیر قدمت هموار سازی سود, تعاریف متفاوتی که متفکران صاحبنظران علم حسابداری و مالی راجع به هموار سازی سود ارائه کردهاند آمده، انواع هموار سازی سود (هموار سازی واقعی هموار سازی مصنوعی) بیان گردیده، انگیزههای هموار سازی سود به تفصیل مورد بحث قرار گرفت . ابزارهای هموار سازی مصنوعی سود، عوامل موثر بر هموار سازی سود، تحقیقاتی که در مورد تاثیر هموار سازی سود بر بازده شرکتها که مبنای تحقیق حاضر نیز میباشد و در بورس نیویورک صورت گرفته است آمده تحقیقاتی که در مورد مدل سرمایهگذاری دارائیهای سرمایهای در بورس تهران و کشورهای خارجی صورت گرفته بود آمد و در نهایت تحقیقاتی که در مورد هموار سازی سود در ایران صورت گرفته است به آن پرداخته شد.
حسابداری
در فصل بعد راجع به روش تحقیق و آزمونهای مورد استفاده برای بررسی هر یک از فرضیات تحقیق گفته خواهد شد.
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱ روش شناسی تحقیق:
تمامی تحقیقات علمی ،براساس دو مبنای الف)هدف و ب)ماهیت ،روش،طبقه بندی می شود.تحقیقات بر مبنای هدف خود در سه دسته تقسیم می شوند.تحقیقات بنیادی ،کاربردی وعلمی.همچنین بر مبنای ماهیت و روش ،تحقیقات علمی را می توان در پنج گروه تاریخی ،توصیفی،همبستگی ،علی و تجربی قرار دارد
این تحقیق بر مبنایی هدف ،از نوع کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش ، از نوع همبستگی به حساب می آید.
۲-۳ متغیرهای مورد بررسی
متغییرها:
متغییر مستقل
متغییر مستقل :نسبت های اهرمی مالی می باشد : و برای محاسبه متغییر مستقل (نسبت های اهرمی مالی (Y=از رابطه منابع مالی مورد استفاده واحد تجاری را از لحاظ بدهی یا حقوق صاحبان سهام تعیین و ارزیابی می کند و در واقع نحوه ترکیب آنها را بررسی می نماید.
مهمترین نسبت های اهرمی عبارتند از نسبت بدهی ،نسبت کل بدهی به حقوق صاحبان سهام
نسبت بدهی :این نسبت از تقسیم جمع بدهی به جمع دارایی بدست می آید.
نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام : این نسبت از تقسیم کل بدهی ها به حقوق صاحبان سهام بدست می آید.
متغییر وابسته
متغییر وابسته در این تحقیق هموارسازی سود است .نوسان های سود را می توان با بهره گرفتن از اقلام تعهدی ،هزینه های اختیاری ،تغییر در روش حسابداری ،زمان بندی وقوع رویدادها تغییر زمان بندی فروش دارایی های ثابت ،زمان پذیرش تغییرات اجباری و نظایر آن هموار نمود. برای اندازه گیری هموارسازی سود از همبستگی منفی بین عامل تغییرات اقلام تعهدی اختیاری و تغییرات در سود از قبل پیش بینی شده استفاده شد.این شیوه اندازه گیری فرض می کند که یک سری سود از قبل مدیریت شده وجود دارد و مدیران از اقلام تعهدی اختیاری برای تهیه گزارشهای هموارسازی سود استفاده می کنند.هموارسازی سود بیشتر ،در همبستگی منفی بیشتر میان DAP ∆ و PDI∆ نمایان می شود .برای برآورد اقلام تعهدی اختیاری ،شیوه مقطعی مدل جونز اصلاح شده توسط کتاری و همکاران (۲۰۰۵)به کارگرفته شد :
=)+
در این رابطه :Accruals جمع اقلام تعهدی است که از طریق کسر کردن “جریان نقدی و عملیاتی ،بازده سرمایه گذاری و سود پداختی بابت تامین مالی و مالیات بر درآمد بجز سود سهام پرداختی “از سود خالص بدست می آید . در واقع در استانداردهای حسابداری بین المللی و آمریکا ،چون صورت جریان های نقدی سه بخشی است ،برای محاسبه اقلام تعهدی تنها جریان نقدی عملیاتی از سود خالص کسر می شود ،اما چون در بورس اوراق بهادار تهران ،شرکتها صورت جریان نقدی طبق استاندارد حسابدای ایران ،پنج بخشی گزارش می کنند ،باید برای محاسبه اقلام تعهدی “سه بخشی اول صورت جریان نقدی “از جمع اقلام تعهدی کسر می شد . البته “سود سهام پرداختنی”چون در استاندار ایران همچنان در بخش بازده سرمایه گذاری و سود پرداختنی بابت تامین مالی اراه می شود باید از مجموع سه بخش اول مستثنی شود .∆sales تغییرات در فروش :PPE اموال ماشین آلات و تجهیزات ناخالص که همگی ssets∆دارایی های ابتدایی دوره (پایان دوره قبل )یکنواخت شده اند . ROA که بازده دارایی هاست به عنوان یک متغییر کنترل کننده اضافی محسوب می شود.اقلام تعهدی اختیاری ،انحراف اقلام تعهدی واقعی از اقلام تعهدی واقعی از اقلام تعهدی غیر اختیاری (NDAP)است.
DAP =NDAP-
NDAP= ++cRoe+
سود از قبل پیش بینی شده نیز با کسر اقلام تعهدی اختیاری از سود خالص به دست می آید :(PDI=NI-DAP) واحد تجاری با همبستگی منفی بیشتر از نظر هموارسازی سود در درجه بالاتری قرار می گیرند .در این پژوهش واحد تجاری با توجه به مقدار هموارسازی سود بین (۰و۱)رتبه بندی می شوند .برای مثال ،اگر ۱۰شرکت که از نظر مقدار موارسازی سود از (کمتر به بیشتر )مرتب شده اند ، بر اساس طبقه بندی شوند ،به آنها به ترتیب اعداد “۱/. و۲/.و…..و۹/.” نسبت داده می شود . در واقع در شیوه سنتی مرتب سازی شرکت ها بر اساس هموارسازی سود ،یک شاخص برای هموارسازی انتخاب میشود وشرکت را به دو دسته هموارساز وناهموارساز تقسیم می کند و به این شکل بخش زیادی از شرکت ها از بررسی بعدی حذف می شوند.
Leverge(
Leverge(AS)=
Leverge(FA)=
برای